Sancţiune record în SUA pentru un producător de ţigări: 23,6 miliarde de dolari

(LAURENT FIEVET / AFP / Getty Images)

Un tribunal din Florida a decis ca R.J. Reynolds Tobacco Company plătească 23,6 miliarde de dolari despăgubiri văduvei unui fumător care a murit de cancer pulmonar în urmă cu 18 ani. Aceasta este cea mai mare sumă stabilită vreodată de un tribunal din Florida într-un caz intentat de către un singur reclamant, relatează duminică situl ziarului online Repubblica.

Cynthia Robinson a dat în judecată, în anul 2008, al doilea mare producător de ţigări din lume, susţinând că societatea a făcut totul pentru a ascunde riscurile pentru sănătate care derivă din utilizarea produselor sale, toxicitatea ţigărilor, pagubele pe care le provoacă şi faptul că duc la dependenţă. Soţul acesteia, Michael Johnson, care lucra ca şofer pentru un hotel, a murit de cancer pulmonar în 1996, la vârsta de 36 de ani: a fumat trei pachete de ţigări pe zi, timp de peste 20 de ani, începând de la vârsta de 13 ani. "El nu se putea opri. A fumat chiar şi în ziua în care a murit", a declarat avocatul doamnei Robinson, Chris Chestnut.

După un proces de patru săptămâni şi 11 ore de deliberare, juriul a hotărât că soţia şi fiul său au dreptul la o despăgubire în valoare de 7,3 milioane de dolari, iar fiul pe care Johnson l-a avut dintr-o relaţie anterioară are dreptul la o sumă de 9,6 milioane de dolari. După mai mult de şapte ore de deliberare a fost emis restul verdictului, care a stârnit şoc: 23,6 miliarde de dolari "daune punitive".

"Instanţa a vrut să precizeze industria de tutun nu poate continua să mintă poporul şi guvernul Statelor Unite ale Americii cu privire la dependenţa şi la produsele chimice mortale conţinute în ţigări", a declarat Chestnut.

La rândul său, J. Jeffery Raborn, vicepreşedinte al firmei RJ Reynolds, a descris cifrele prevăzute în hotărâre ca fiind "excesive şi inadmisibile în condiţiile legii statului şi ale Constituţiei" adăugând că se va face apel în cel mai scurt timp.

Cauza doamnei Robinson a fost iniţial parte dintr-un mare proces de class-action împotriva companiilor de tutun. În 2000 le-a fost dată dreptate reclamanţilor stabilind la 145 de miliarde dolari valoarea despăgubirilor, o sumă care, la momentul respectiv, a fost cea mai mare din istoria Statelor Unite acordată vreodată într-un caz de acest fel. Această hotărâre a fost răsturnată în 2006 de către Curtea Supremă din Florida, pe motiv că această cauză a fost intentată pe cazuri foarte diferite unele de altele, darreclamanţii puteau să aibă acces la o nouă acţiune judiciară la nivel individual. Şi doamna Robinson este una din cei aproximativ 1.000 de oameni care au făcut-o.

De mai multe decenii cetăţenii americani se opun companiilor de tutun şi este de asemenea de semnalat că, luna trecută, Curtea Supremă a SUA a refuzat să se ocupe de o serie de recursuri prezentate de către companii, în primul rând de către Reynolds, împotriva verdictelor instanţelor de judecată din Florida care prevăd plata unor compensaţii mai mari de 70 de milioane de dolari.