Sănătate: Veniturile rezidenţilor ar putea fi suplimentate cu burse

Protest cadre medicale
Protest cadre medicale (Epoch Times România)

Veniturile medicilor rezidenţi ar putea fi suplimentate cu burse acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale, susţine ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu a afirmat, cu ocazia întâlnirii care a avut loc marţi la Ministerul Sănătăţii între reprezentanţii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice şi Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul Sanitar, că au fost evidenţiate toate punctele stabilite, majoritatea fiind în curs de rezolvare, iar pentru altele fiind stabilite termene noi, potrivit Agerpres.

Ministrul sănătăţii a explicat că au rămas trei subiecte delicate, la care au fost "discuţii mai aprinse şi complexe". El a afirmat că după şedinţa de guvern de săptămâna viitoare va fi fixată o nouă întâlnire având ca temă proiectul de lege privind salarizarea personalului din sectorul sanitar.

"În ceea ce priveşte creşterea salariilor medicilor rezidenţi, s-a ajuns la varianta să păstrăm actuală încadrare, dar să le suplimentăm cu o serie de burse acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale", a afirmat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

Referitor la alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate, Nicolăescu a susţinut că până la 31 octombrie, proiecţia bugetară va fi discutată cu reprezentanţii Comisiei Europene. După aceea, părţile se vor reîntâlni pentru a discuta problema veniturilor rezidenţilor, precum şi data la care se vor mări aceste venituri: 1 ianuarie 2014 sau la altă dată.

Totodată, prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS din România, Marius Sepi, a precizat că în continuare există divergenţe referitoare la statutul spitalelor şi că sindicaliştii pe care îi reprezintă doresc să scrie clar în proiectul de lege privind sănătatea faptul că spitalele rămân în proprietatea statului.

Marius Sepi a afirmat că membrii Coaliţiei din Sănătate fac în această perioadă lobby pe lângă parlamentarii aleşi în judeţe amintindu-le cât este de importantă sănătatea, pentru ca aceştia să susţină solicitările profesioniştilor din sistemul sanitar.

Conform relatărilor liderului sindical, miniştrii prezenţi la întâlnirea de marţi au dat asigurări că se va acoperi bugetul spitalelor prin rectificarea care va avea loc la sfârşitul lunii octombrie.

Cadrele medicale sunt nemulţumite de proiectele în domeniul sanitar care urmează să intre în vigoare în curând referitor la pachetele de servicii medicale şi la salarizare. În context, ei au programat o serie de proteste şi mitinguri. Chiar în aceste zile, angajaţii din sistemul sanitar au intrat în grevă japoneză. Salariile mici, condiţiile de muncă, precum şi lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare sunt principalele priorităţi pe care le au în vedere angajaţii în domeniul medical.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură