Samsung, Hyundai, Rolls Royce implicate într-un scandal de corupţie în industria petrolieră. Valoarea presupusei fraude: 1 trilion USD

În paralel cu scandalul Panama Papers, mai multe companii majore din jurul lumii, inclusiv Samsung, Rolls Royce, Honeywell sau Man Turbo, s-au văzut implicate într-un alt scandal de proporţii majore, în industria petrolieră, privind acordarea de mite în valoare de 1 trilion de dolari.
(Captură Foto)

Samsung, Hyundai şi Rolls Royce se numără printre companiile implicate într-un scandal major global în industria petrolieră. Dezvăluirile au legătură cu o companie misterioasă din Monaco, numită Unaoil, care este acuzată că ar fi mituit oficiali guvernamentali pentru a obţine contracte de afaceri în industria energetică pentru corporaţii internaţionale. În total, conform acuzaţiilor, au fost plătite oficialilor corupţi mite în valoare de aproximativ 1 trilion de dolari.

Zecile de mii de documente şi emailurile interne ale Unaoil obţinute de Huffington Post şi Fairfax Media, implică firmele sud-coreene Samsung şi Hyundai; firma britanică Rolls Royce; companiile americane Honeywell, Halliburton, KBR şi FMC Technologies; compania german Man Turbo; şi sute de alte mărci internaţionale majore s-au bazat pe Unaoil pentru a obţine contracte avantajoase cu o multitudine de ţări din Orientul Mijlociu, Africa şi fosta Uniune Sovietică.

Dovezile, datate între 2003 şi 2012, arată că aceste corporaţii multinaţionale majore au folosit ajutorul Unaoil pentru a câştiga contracte în ţări multiple precum Irak, Kazahstan, Libia, Siria şi Tunisia. De asemenea, dovezile mai arată că implicarea acestor companii a ajutat probabil la alimentarea instabilităţii politice în Orientul Mijlociu şi în unele părţi ale Africii care a izbucnit în timpul Primăverii Arabe şi care continuă să fie exploatată în prezent de grupuri teroriste.

“Sursele din spatele acestei poveşti nu au cerut niciodată bani. Ceea ce au dorit ele este ca unele dintre cele mai bogate şi mai puternice personaje din guvernele şi companiile lumii să fie expuse pentru corupţia lor şi pentru că au acţionat timp de ani de zile cu impunitate”, a declarat pentru The Age reporterul de investigaţii Nick mckenzie de la Fairfax Media.

Investigaţia a început după ce lui Mckenzie i-a fost trimisă o scrisoare misterioasă în care i s-a cerut să plaseze un anunţ în secţiunea de imobiliare a ziarului francez Le Figaro în iulie 2015, şi ca în anunţ să fie inclus numele de cod Monte Cristo dacă doreşte să ajute la expunerea unor nume mari din industria petrolieră pentru primirea de mite.

Interesant, emailurile companiei Unaoil nu arată cum oficiali guvernamentali primesc mite şi favoruri, ci mai degrabă arată un efort continuu şi persistent în vederea coruperii treptate a oficialilor străini, începând de la mici cadouri şi vizite costisitoare la magazine pentru diverse cumpărături, înainte să li se ofere acestora o mite majore.

Bineînţeles, toate companiile au negat orice implicare sau că ar fi fost la curent cu activităţile ilegale ale Unaoil. “Samsung s-a conformat mereu legilor şi regulamentelor când este vorba de desfăşurarea afacerilor”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei sud-coreene pentru Huffington Post şi Fairfax Media. În acelaşi timp, Rolls Royce şi-a suspendat relaţiile cu o filială a Unaoil în 2013, invocând acuzaţii de corupţie, şi a declarat că va coopera cu autorităţile şi că “nu va tolera niciun fel de comportament greşit în afaceri”.

Deşi companiile susţin că nu au ştiut de mite, există consecinţe legale potenţiale imense pentru Unaoil şi pentru toate companiile care au lucrat cu ea, în condiţiile în care multe dintre aceste companii au legături strânse cu naţiunile industrializate ce aparţin Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Toţi membrii OECD trebuie să respecte standardele internaţionale care interzic acordarea oricărei forme de mită către oficialii publici în tranzacţiile de afaceri. În plus, dacă guvernele decid să investigheze acest caz atunci ele ar putea investiga toate companiile aflate în jurisdicţia lor şi despre care ştie care au colaborat cu Unaoil.

Honeywell, Halliburton, KBR şi FMC Technologies sunt companii americane majore. Conform legilor federale din SUA, companiile nu ar avea voie să colaboreze cu alte companii sau indivizi despre care se ştie, sau se bănuieşte, că mituiesc oficiali străini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe