Salvini: Vasele umanitare nu vor putea andoca “toată vara” în porturile italiene

Ministrul italian de interne Matteo Salvini
Ministrul italian de interne Matteo Salvini (Getty Images)

Ambarcaţiunile de salvare operate de ONG-uri şi cu imigranţi la bord nu vor putea andoca în Italia pe durata “întregii veri”, a afirmat ministrul italian de Interne, Matteo Salvini.

În cadrul unui interviu acordat vineri unui post de radio italian, liderul partidului de dreapta Liga a declarat că “porturile vor fi închise toată vara” pentru ONG-urile care transportă imigranţi, adăugând că interdicţia va include şi “realimentarea cu combustibil” a ambarcaţiunilor acestora, potrivit Euronews.

Într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook, Salvini a precizat: “Opriţi mafia traficului de persoane: cu cât vor pleca mai puţini, cu atât vor pieri mai puţini”.

Comentariile sale de vineri au fost făcute la câteva ore după încheierea unui summit UE pe tema imigraţiei, în cadrul căruia liderii europeni au căzut de acord să deschidă centre de control pentru imigranţii care doresc să ajungă în Europa.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut ONG-urilor să nu mai submineze eforturile locale depuse în Libia pentru salvarea imigranţlor şi să-i returneze pe coasta nord-africană.

“Am trimis un mesaj clar tuturor vaselor, inclusiv celor ale ONG-urilor care operează în Mediterană, că trebuie să respecte legea şi nu trebuie să obstrucţioneze operaţiunile pazei de coastă libiene”, a afirmat Tusk.

Ministrul italian de Interne a acuzat deseori ONG-urile că încurajează traficul de imigranţi.

Italia a refuzat vineri să primească în porturile sale o altă ambarcaţiune cu imigranţi, acesta fiind cel de-al treilea refuz al Romei în luna iunie. Salvini a declarat că a luat decizia deoarece primirea ambarcaţiunii, care este operată de ONG-ul spaniol Proactiva Open Arms, ar periclita ordinea publică. Vasul Open Arms a fost în cele din urmă primit în portul spaniol Barcelona.

De asemenea, Italia a respins în luna iunie un vas care avea la bord peste 600 de imigranţi salvaţi din Libia, precizând că nava ar trebui să meargă în Malta, care la rândul ei a refuzat accesul acesteia. Nava Aquarius, operată de ONG-ul Doctori Fără Frontiere (Medecins Sans Frontières), a ajuns în cele din urmă în Spania.

O altă ambarcaţiune umanitară, Lifeline, cu aproximativ 230 de imigranţi la bord, a fost de asemenea forţată să andocheze în Malta săptămâna trecută, după ce i s-a refuzat accesul în porturile italiene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe