Salvini atacă dur Malta şi Franţa, ameninţă UE cu privire la problema imigraţiei

Matteo Salvini a lansat un atac împotriva autorităţilor malteze şi franceze, ameninţând UE că trimite “scrisori nepoliticoase” Bruxelles-ului în legătură cu disputa aprinsă legată de imigraţie.
Matteo Salvini
Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

Ministrul italian de Interne şi totodată vicepremier, Matteo Salvini, a declarat că “s-a săturat” ca restul Europei “să trateze Italia precum o tabără de refugiaţi”. Sâmbătă, Salvini a susţinut că autorităţile malteze au oferit combustibil şi o busolă unei ambarcaţiuni cu 13 imigranţi la bord, pentru a-i ajuta să ajungă pe insula Lampedusa în loc să îi primească în ţările lor, aşa cum le obligă diversele acorduri europene. Iar duminică, liderul eurosceptic al Partidului Liga a declarat că, în cazul în care acuzaţia se dovedeşte a fi reală, el va fi pregătit să trimită “scrisori nepoliticoase” Bruxelles-ului şi să facă Malta să “suporte consecinţele”, precizează Express.co.uk.

De asemenea, Salvini şi-a extins avertismentul la Franţa după ce au fost lansate acuzaţii că unii migranţi sunt asistaţi de autorităţile franceze la traversarea graniţei franco-italiene.

“Dacă oamenii s-au obişnuit să trateze până acum Italia precum o tabără de refugiaţi, acest lucru încetează acum în timpul guvernării actuale”, a afirmat el.

Dacă se va dovedi că Franţa lasă migranţi în pădurile [italiene] în cursul nopţii şi că Malta oferă petrol, veste de salvare şi busole migranţilor în largul mării, spunându-le acestora ‘Tot înainte, Italia este în acea direcţie’, atunci eu spun că ajunge.

În loc să aştept ca Bruxelles-ul să trimită scrisorele, noi vom fi cei care vom trimite Bruxelles-ului scrisori nepoliticoase , pentru că m-am săturat de această mizerie.

M-am săturat ca restul Europei să trateze Italia precum o tabără de refugiaţi.

Am scăzut numărul sosirilor şi doresc să cresc numărul expulzărilor. Dacă Malta şi Franţa ne tratează ca pe nişte proşti, atunci vor suporta consecinţele”.

În replică, omologul maltez al lui Salvini, Michael Farrugia, a cerut vicepremierului italian să nu mai critice Malta şi a apărat eforturile umanitare făcute de ţara sa pentru a compensa “eşecul [Italiei] de a oferi asistenţă celor aflaţi în pericol”.

Ministrul maltez de Interne a mai scris pe Twitter: “Nu mai criticaţi Malta, pentru că îşi îndeplineşte obligaţiile şi ar trebui să luaţi notiţe referitor la ce ar trebui să facă mai bine Italia pentru a oferi prioritate şi asistenţă pentru siguranţa vieţii în largul mării şi pentru a respecta obligaţiile internaţionale.

Italia este cea care, în repetate rânduri, eşuează să se conformeze convenţiilor aplicabile legate de căutări şi salvări maritime [SAR] şi să se conformeze obligaţiilor internaţionale.

Malta şi-a îndeplinit întotdeauna toate obligaţiile şi a respectat principiul celui mai apropiat loc de siguranţă.

Matteo Salvini ar trebui să înţeleagă că ambarcaţiunile cu migranţi care navighează pe mare nu sunt mereu în pericol. Dacă persoanele de la bord refuză să fie salvate, nicio autoritate SAR nu le poate interzice să îşi continue călătoria.

Malta a făcut mult mai mult decât ce trebuia să facă şi a debarcat migranţi pe teritoriul său din motive umanitare şi din cauza eşecului sistematic al Italiei de a oferi orice formă de asistenţă persoanelor aflate în pericol”, a subliniat Farrugia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe