Salvaţi Copiii: Cum sunt ajutate mamele din medii sărace şi cum poate scădea mortalitatea infantilă

O mama cu bebelusul ei.
O mama cu bebelusul ei. (www.paulaflorescu.ro)

Femeile însărcinate, mamele şi bebeluşii din mai multe zone ale ţării vor primi sprijin prin intermediul a trei categorii de programe iniţiate de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Unul dintre obiectivele principale ale organizaţiei este reducerea mortalităţii infantile, având în vedere că România se clasează pe primul loc în Europa la acest capitol, cu o rată a mortalităţii de 9,4 la 1.000 de copii născuţi vii în 2011, cauza principală fiind naşterile premature. Pentru a scădea numărul de bebeluşi care decedează la scurt timp după naştere din cauză că spitalele în care se nasc nu au aparatură suficientă, pentru aceste unităţi se donează echipamente performante care îi vor menţine în viaţă pe copiii cu probleme.

În perioada următoare, 15 maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Bucureşti şi din ţară vor fi dotate cu aparate, valoarea totală a investiţiei fiind de peste un milion de lei. Suma necesară pentru aceste echipamente performante a fost colectată în urma derulării campaniei de strângere de fonduri "Bun venit pe lume", în perioada octombrie - decembrie 2012. Dotarea maternităţilor cu echipamente performante şi implementarea unor programe-suport pentru mame şi copii sunt utile pentru reducerea cu cel puţin o treime a cazurilor de deces în rândul bebeluşilor.

"Acţiunea de astăzi (n.r. 6 martie) este o certitudine a faptului că împreună putem schimba statistici dureroase, dar reale. Suntem recunoscători tuturor persoanelor fizice şi companiilor care ne-au susţinut în strângerea de fonduri şi au crezut puternic în cauza Salvaţi Copiii. Echipa noastră este pregătită să continue, prin campania 2%, să colecteze sumele necesare pentru a face următorul pas, şi anume achiziţionarea de mese de reanimare pentru alte 12 maternităţi din sudul ţării, echipamente necesare pentru intervenţia imediată la naşterea copiilor prematuri, precum şi pregătirea medicilor neonatologi pentru intervenţia imediat după naştere în cazul prematurilor, prin organizarea unui Centru de instruire condus de dna dr. Stoicescu, în cadrul Maternităţii Polizu”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Programul de dotare a unităţilor sanitare cu echipamente s-a desfăşurat şi anul trecut, când Maternitatea Cantacuzino din Bucureşti, secţiile de nou-născuţi a spitalelor judeţene din Adjud şi Piatra Neamţ au primit incubatoare şi alte echipamente medicale. În perioada imediat următoare, echipamentele medicale vor fi trimise şi către maternităţile din Piteşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Petroşani, Iaşi, Târgu Mureş, Suceava, Timişoara, Vaslui şi Bucureşti (spitalele Polizu şi Cantacuzino).

“Cu ajutorul echipamentelor donate de organizaţie, aproximativ 327 de nou-născuţi vor fi salvaţi şi 380 de naşteri vor avea loc în condiţii normale anual, conform estimărilor Salvaţi Copiii”, au precizat reprezentanţii organizaţiei.

Cei care doresc să susţină demersul de reducere a mortalităţii infantile în România o pot face redirecţionând 2% din impozitul pe venit către Organizaţia Salvaţi Copiii.

Campania "Bun venit pe lume" face parte dintr-un program complex – „Fiecare copil contează”, cuprins în campania mondială Every One, derulată de Save the Children Internaţional, şi care îşi propune diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani, în perioada 2010 – 2015.

Programe de suport pentru femeile sărace

În afară de dotarea maternităţilor cu echipamente moderne, Salvaţi Copiii mai desfăşoară programe de suport socio-medical pentru 2.024 de femei însărcinate, tinere mămici şi copiii acestora.

“Programele de suport se derulează din 2010, în zece comunităţi din Moldova, cu ajutorul echipelor medicale de acolo. Ei merg şi iau în evidenţă femeile gravide care trăiesc în comunităţi sărace şi nu se prezintă niciodată la medic pe perioada sarcinii. Ele sunt convinse să meargă la controale şi apoi cu copiii la vaccinare, li se asigură suport nutriţional, medicamente pentru mame şi copii şi produse de igiena casei până când copiii împlinesc vârsta de cinci ani. Sperăm să continuăm acest program şi după 2015 şi în alte zone ale ţării, dacă vom avea finanţare”, a declarat, pentru Epoch Times, Adina Clapa, coordonator de program al Salvaţi Copiii.

Asistenţi comunitari în localităţile mici

Tot pentru sprijinirea mamelor cu venituri reduse şi a copiilor, Salvaţi Copiii şi Ministerul Sănătăţii vor încheia, în perioada următoare, un parteneriat pentru intervenţia în comunităţi şi dezvoltarea unor module de pregătire pentru specialişti.

“Ne dorim ca în fiecare localitate să existe asistenţi comunitari care să meargă acasă şi să monitorizeze mama şi copilul. În ultima vreme, s-a renunţat la prezenţa acestora şi au rămas doar în unele localităţi. Asistenţii comunitari ar urma sa fie angajaţi la nivelul dispensarelor sau cabinetelor medicale din localităţile mici, unde mai lucrează câte un medic şi un asistent medical. Ne dorim obligativitatea introducerii acestui cadru medical, atât de necesar comunităţilor defavorizate”, a precizat Adina Clapa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură