Salvaţi Bucureştiul şi Coaliţia pentru Urbanism fac front comun împotriva abuzurilor autorităţilor (Video)

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a lansat miercuri Raportul cu modificări legislative ce ar putea constitui baza unor propuneri de modificare a legilor în domeniul construcţiilor, patrimoniului, mediului şi urbanismului. Tot miercuri a fost lansată şi Coaliţia de Urbanism.
Nicuşor Dan, 05 ooctombrie 2015
Nicuşor Dan, 05 ooctombrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

La opt luni de la deschiderea unui call center şi a trei centre de resurse locale care au oferit cetăţenilor şi organizaţiilor neguvernamentale sprijin pe probleme de mediu, construcţii, urbanism, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a prezentat Raportul cu modificări legislative propuse ca urmare a activităţii call centrului Jurist Urban, www.juristurban.ro

Raportul ar putea constitui baza unor viitoare propuneri de politici publice de modificare a legilor în domeniile menţionate.

Potrivit Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, în primele 7 luni de funcţionare, call center-ul Jurist Urban a primit un număr de aproximativ 100 de sesizări din oraşe precum Iaşi, Cluj-Napoca, Tîrgovişte, Argeş, Zalău, Constanţa, dar şi din toate sectoarele Capitalei, cel mai prolific sector în materie de sesizări de încălcări fiind Sectorul 1.

Cea mai mare parte a sesizărilor primite au vizat probleme de nelegalitate la construcţii deja în curs de realizare, semn că lipsa de transparenţă şi informarea publicului în faza de proiect a unei construcţii este o realitate predominantă.

Tot la categoria nelegalităţi întâlnite, locurile de top sunt ocupate de:

  • Nerespectarea distanţei de amplasare a unei noi construcţii faţă de construcţiile existente, ceea ce duce la probleme de însorire pentru clădirea preexistentă şi la scăderea valorii de piaţă a acesteia;
  • Realizarea unor construcţii care depăşesc ceea ce este permis de autorizaţia de construire;
  • Emiterea de autorizaţii de construire care derogă de la documentaţiile de urbanism în vigoare în zonele respective;
  • Permiterea de construcţii în zonele care au funcţiune de spaţii verzi;
  • Începerea şi continuarea construcţiilor fără ca panoul de realizare a investiţiei să fie afişat.
    Realizarea de demolări la imobile care au primit doar autorizaţii pentru consolidare, remodelare, extindere, supraetajare.

Tot astăzi, în cadrul conferinţei de presă organizate, a fost lansată Coaliţia de Urbanism, o reţea de organizaţii şi grupuri civice din toată România active în combaterea abuzurilor şi nelegalităţilor făcute de autorităţi în activitatea de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului.

Rolul coaliţiei este acela de a sistematiza doctrina juridică şi practica judiciară pe care ONG-urile au creat-o în domeniile menţionate. Coaliţia va funcţiona prin intermediul unei platforme online pe care vor fi diseminate orice informaţii juridice, doctrină, practică judiciară, opinii juridice şi alte materiale care pot servi la fundamentarea demersurilor noastre în instanţă şi în contactul cu autorităţile

"Ne-am propus ca să adunăm toată practica judiciară şi toate resursele pe care le-am adunat împreună din procese şi să le punem online, pe juristurban.ro, astfel încât toată lumea să aibă acces la experienţa noastră şi la experienţa noastră, pentru că am creat o practică.", a declarat Oana Poenaru, jurist în cadrul proiectului.

Membrii Coaliţiei Urbane/Coaliţiei de Urbanism sunt:

Asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu – Cluj - Napoca, Asociaţia CIVICA – Iaşi, Asociaţia Mai Bine – Iaşi, Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Clujului – Cluj – Napoca, Asociaţia Plus Minus – Cluj – Napoca, Asociaţia Prima Natură – Sebeş, Asociaţia Salvăm Câmpia de Vest – Curtici, Arad, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul – Bucureşti, Asociaţia Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi – Bucureşti, Centrul pentru Mediu Construit – Cluj – Napoca, Grupul Floreasca – Bucureşti.

Principii ale coaliţiei

Coaliţia de Urbanism funcţionează în conformitate cu următoarele principii de bază :

Participativitate, democraţie, non-violenţă, solidaritate, justiţie socială şi de mediu. Reţeaua este apartinică, non-discriminatorie şi promovează egalitatea de gen.

Coaliţia de Urbanism nu acceptă fonduri provenite de la companii sau alte entităţi care sunt poluante şi distrug mediul înconjurător, respectiv sunt recunoscute ca promotoare ale unor nelegalităţi.