Salvaţi Bucureştiul semnalează noi nereguli în sectorul 3. Cetăţenii, obligaţi din nou de autorităţi să ia calea instanţei

Bucureştenii afectaţi de problema construcţiilor ilegale sunt puşi, adesea, în situaţia de a rezolva ei înşişi problema prin instanţe, în locul autorităţilor care închid ochii la clădirile construite cu încălcarea legii. ASB semnalează un nou astfel de caz.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul semnalează noi nereguli în materie de urbanism în sectorul 3 din Bucureşti. Cetăţenii au semnalat, pe site-ul www.juristurban.ro, gestionat de ASB de pe strada Foişorului nr. 24 se ridică o construcţie care are la bază un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) şi o Autorizaţie de Construire nelegale.

Prin neglijenţa şi abuzul Primarului Sectorului 3, precum şi a Consiliului Local al Sectorului 3, după o retrocedare îndoielnică a unei părţi dintr-un imobil, pe care se află o parcare, locuitorii de pe str. Foişorului nr. 24A din sectorul 3 au de suferit, fiindu-le încălcat dreptul la un mediu sănătos şi dreptul la viaţă privată.

Mai mult, pe lângă faptul că au de suferit din cauza construcţiei ilegale, locuitorii din zonă vor trebui să umble şi la portofel, pentru a rezolva ei ceea ce autorităţile refuză să rezolve:

"Pasivitatea şi abuzul administraţiei publice locale forţează cetăţenii vătămaţi la cheltuieli să-şi obţină dreptatea în instanţele de judecată", acuză ASB, într-un comunicat de presă remis Epoch Times, atrăgând atenţia că şi în acest caz, ca în multe altele, autorităţile au rămas pasive la sesizările cetăţenilor şi ale Asociaţiei, astfel încât problema urmează a fi tranşată în instanţa de judecată.

În ceea ce priveşte istoricul construcţiei, ASB arată că la data de 28.02.2013 Consiliul Local Sector 3 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu pentru adresa din str. Foişorului nr. 24A pentru realizarea unui imobil de locuinţe colective, comerţ şi servicii cu regim de înălţime S P 2E. Locuitorii din blocul vecin au sesizat Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în momentul în care au văzut că pe teren se desfăşoară lucrări, fără a fi informaţi în prealabil de o astfel de investiţie. Asociaţia a preluat cazul şi a depistat o serie de nereguli.

Astfel, PUD-ul a fost aprobat fără a se îndeplini procedura de consultare publică aşa cum prevede legea şi având la bază un Certificat de Urbanism cu termenul de valabilitate expirat şi conţinând date eronate, lucruri care atrag nulitatea actului, cu toate acestea, fără ca Primarul să verifice acest aspect a emis o autorizaţie de construire pentru un imobil cu regim de înălţime S P 2E care se află la o distanţă mult prea mică faţă de blocul existent, umbrind astfel locuinţele vecinilor.

ASB mai semnalează că deşi au fost formulate numeroase sesizări către Primar deoarece investitorul a organizat şantierul pe domeniul public, acestea nu au primit răspuns. Proprietarii împreună cu Asociaţia Salvaţi Bucureştiul au mers în audienţă la Primar pentru a-i cere să ia măsurile ce se impun. Investitorul a fost sancţionat şi a restrâns şantierul în limitele proprietăţii sale însă Autorizaţia şi PUD nu au fost revocate aşa cum a fost solicitat.

În aceste condiţii, proprietarii împreună cu asociaţia au procedat la chemarea în judecată a Consiliului Local Sector 3 pentru anularea PUD şi a Primarului Sectorului 3 pentru anularea Autorizaţiei de Construire. În prezent cauza se află pe rolul Tribunalului Bucureşti secţia de contencios, proprietarii fiind reprezentaţi de casa de avocatură Dobrinescu Dobrev SCA iar Asociaţia Salvaţi Bucureştiul ca intervenient principal, precizează Salvaţi Bucureştiul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne