Salvare întârziată cu aproape 2 ore. Victima "trebuia" salvată de un echipaj SMURD

O femeie căzută de pe stânci în Piatra Craiului a fost salvată cu o întârziere de mai bine de o oră şi jumătate, echipajul unui elicopter privat nefiind lăsat să intervină, pe motiv că victima trebuie salvată de SMURD.
Elicopter SMURD
Elicopter SMURD (Epoch Times România)

Salvarea unei femei ce se prăbuşise de pe o stâncă din Piatra Craiului a fost întârziată timp de mai bine de o oră şi jumătate. Echipajul elicopterului privat care încerca să ajungă la victimă nu a fost lăsat să intervină până ce un pilot SMURD a decis că nu îşi poate asuma o misiune atât de periculoasă şi "privaţilor" li s-a dat voie să salveze ei femeia, relatează digi24.ro.

Potrivit sursei citate, femeia, în vârstă de 44 de ani, căzuse de pe o stâncă pe versantul de est al Pietrei Craiului, la aproximativ 2000 metri altitudine. Echipa Salvamont ajunsă pe jos la victimă a înţeles rapid cât de gravă este situaţia.

Singura şansă de salvare a femeii era elicopterul, relieful fiind foarte accidentat. Un echipaj aerian privat, cu sute de ore de experienţă în salvări montane dificile a ajuns deasupra victimei, însă a abandonat misiunea, la ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pe motiv că victima trebuie salvată de un echipaj SMURD.

A mai durat o oră şi 37 de minute până când elicopterul a survolat de la mare înălţime locul accidentului, iar pilotul a decis că intervenţia e prea riscantă, după care echipajul care a localizat victima a decolat a doua oară, în aceeaşi misiune de salvare. După numai opt minute, femeia de 44 de ani a ajuns la baza muntelui, fiind preluată de elicopterul SMURD şi dusă la Târgu Mureş.

"A venit elicopterul SMURD, care n-a putut să se apropie nici la un kilometru. SMURD-ul nu i-a lăsat, timp de două ore să se apropie", a declarat victima, Oana Ţeca, ajunsă la spital cu traumatism cranio-cerebral, fractură de antebraţ şi fractură de femur, pentru sursa citată.

"Piloţii sunt foarte buni, numai că probabil au unele restricţii", a menţionat Constantin Apăvăloaie, pilotul elicopterului privat.

"Modul în care ieri s-a făcut intervenţia acum este sub analiza Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Poate că a intervenit cineva şi a riscat un pic în plus decât piloţii de la elicopterul SMURD. Reuşim, reuşim, reuşim şi într-un moment, cineva va risca acest unu la sută în plus şi s-ar putea să rupă gâtul echipei şi gâtul celor care sunt sub elicopter şi trebuie să fie salvaţi", a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit sursei citate, nu este prima oară când echipajul privat nu e lăsat să intervină, în astfel de situaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne