Salată rustică de gogonele - simplă dar deosebit de gustoasă

Cei care au gustat vreodată salata tradiţională moldovenească de pătlăgele verzi, cu siguranţă şi-au adus aminte de bunătăţile pregătite odinioară de bunici.
Salată rustică de gogonele
Salată rustică de gogonele (Maria Matyiku / Epoch Times)

În reţeta clasică gogonelele fierte sau coapte se mărunţesc apoi se amestecă cu ceapă, ulei, sare şi piper. În plus, dacă salata este aromată cu un adaos de lămâie, pătrunjel, puţin ardei iute şi usturoi, aceasta se transformă într-un aperitiv delicios şi deosebit de apreciat.

Pentru prepararea salatei se aleg gogonele mature, care sunt gata să dea în pârg. Acestea au un gust uşor dulce şi aroma specifică roşiei. Se evită gogonele prea tinere pentru că sunt astringente şi au gustul uşor amărui.

Ingrediente:

4-5 gogonele de mărime potrivită,

1/2 ceapă mică,

sare şi piper după gust,

2-3 linguri de ulei,

4 linguriţe de suc de lămâie,

1 căţel de usturoi,

1/2 ardei iute (opţional),

o legătură mică de pătrunjel

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

În varianta moldovenească, gogonele (pătlăgelele verzi) se fierb în apă cu sare, aproximativ 15 minute, sau până când furculiţa intră uşor în ele. După ce au fiert, gogonelele se pun pentru câteva minute în apă rece, după care se decojesc de pieliţă, şi lasă într-o strecurătoare să se scurgă de excesul de apă (se pot lăsa de seara până dimineaţa).

După ce s-au scurs bine de apă se toacă mărunt şi se pun într-un castron.

La fel de bine, gogonele se pot coace. Acestea se pot tăia în felii groase care se coc la grătar sau pe plită, câteva minute pe fiecare parte, până când se pătrund dar rămân ferme. Gogonele se curăţă apoi de coajă şi se taie în cubuleţe mici.

Feliile de gogonele se coc la grătar
Feliile de gogonele se coc la grătar (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ceapa se taie mărunt şi se amestecă cu gogonele din castron. Se adaugă sare şi piper după gust.

Gogonele se curăţă apoi de coajă şi se taie în buculete mici iar ceapa se taie mărunt
Gogonele se curăţă apoi de coajă şi se taie în buculete mici iar ceapa se taie mărunt (Maria Matyiku / Epoch Times)

Usturoiul se taie mărunt cu ajutorul unui cuţit cu lama fină şi flexibilă şi se pune într-un castronel mic. Se toarnă apoi uleiul, sucul de lămâie, şi opţional câteva felii de ardei iute tăiate fin.

Usturoiul se taie mărunt apoi se toarnă uleiul, sucul de lămâie, şi opţional câteva felii de ardei iute tăiate fin
Usturoiul se taie mărunt apoi se toarnă uleiul, sucul de lămâie, şi opţional câteva felii de ardei iute tăiate fin (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se amestecă bine si se toarnă peste gogonele, după care se continuă amestecarea până ce toate ingredientele se combină.

Se amestecă până ce toate ingredientele se combină. Se presară pe deasupra cu pătrunjel verde şi se serveşte.
Se amestecă până ce toate ingredientele se combină. Se presară pe deasupra cu pătrunjel verde şi se serveşte. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se presară pe deasupra cu pătrunjel verde şi se serveşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură