Şalaru: Forţele unioniste pot preveni riscul revenirii Moldovei la statutul de colonie rusă

Partidul Politic ”Dreapta” condus de Ana Guţu s-a transformat în Partidul Unităţii Naţionale cu Anatol Şalaru în calitate de preşedinte executiv, astfel unificându-se o parte a forţelor unioniste din Moldova.
Ana Guţu şi Anatol Şalaru
Ana Guţu şi Anatol Şalaru (The Epoch Times Romania)

Duminică, la Chişinău a avut loc Congresul extraordinar al Partidului Politic ”Dreapta” în cadrul căruia a fost adoptat statutul în noua redacţie şi a fost votată noua denumire a partidului - Partidul Unităţii Naţionale (PUN). De asemenea, Congresul l-a ales în calitate de preşedinte executiv pe Anatol Şalaru, iar în calitate de prim-vicepreşedinte a fost votată Ana Guţu. Astfel, aceştia susţin că s-ar fi produs primul eveniment în scopul unificării polului unionist din Basarabia.

Potrivit unui comunicat PUN, hotărârile adoptate în cadrul Congresului au survenit urmare a negocierilor cu grupul de iniţiativă al Partidului Unităţii Naţionale şi reprezentanţii Partidului Politic ”Dreapta”. Deciziile având la bază evitarea birocraţiei şi necesitatea reunificării mişcării unioniste din Republica Moldova.

”Procesul de unificare a dreptei naţionale româneşti din Basarabia a trecut de la idee la aplicare. Împreună cu Ana Guţu am făcut încă un pas, de data aceasta juridic, in procesul de coagulare a polului românesc, unionist şi european. Procesul de unificare al dreptei naţionale trebuie continuat şi fac apel la toţi unioniştii să depăşim orgoliile personale, să trecem peste animozităţile care ne-au divizat şi să punem cu toţii umărul la crearea unei forţe politice, capabile să facă faţă provocărilor la care Basarabia este supusă astăzi de Rusia prin intermediul lui Igor Dodon”, scrie Anatol Şalaru pe pagina sa de socializare.

În opinia preşedintelui executiv al Partidului Unităţii Naţionale, ar exista pericolul ca în perioada următoare, Republica Moldova să fie expusă unui asalt dur, de tip hibrid, ce ar avea drept scop deturnarea vectorului extern şi revenirea la statutul de colonie rusă. ”Dacă nu vom reuşi să structurăm o forţă capabilă să se opună acestui atac, al cărui vârf va fi atins în 2018, riscăm să pierdem şi ceea ce am câştigat de la Mişcarea de Eliberare Naţională până în prezent.”

În context, analistul politic, Petru Bogatu notează că noul proiect pro-românesc „Partidul Unităţii Naţionale” va avea sorţi de izbândă doar în cazul în care se va constitui într-un pol unificat al forţelor unioniste.

Editorialistul Nicolae Negru, citat de ziarulnational.md, opinează că obiectivul programatic al reunirii cu România rămâne în vigoare pentru a atrage cei circa un sfert din alegătorii unionişti atestaţi de ultimele studii sociologice, care consideră că reunirea e singura cale de ieşire din impasul dramatic, catastrofal, în care se află statul Republica Moldova şi cetăţenii ei, dar totodată atenţionează că „în afară de faptul că Şalaru, ca lider, nu a trecut prin „focul” unor alegeri, asupra persoanei sale mai atârnă suspiciunea că ar fi „omul lui Plahotniuc”, ieşit din PL pentru a realiza proiectul atragerii electoratului liberal, dezamăgit în ultima vreme de prestaţia lui Ghimpu”.