Salariile personalului din învăţământ ar putea creşte cu 15% de la 1 decembrie

În sfârşit, profesorii vor avea salarii mai mari. Ministrul Educaţiei a anunţat că această majorare va fi aplicată de la începutul lunii decembrie.
Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu (Epoch Times România)

Tot personalul din învăţământ va beneficia de o creştere de 15% a salariilor, astfel încât majorările totale din acest sector pe 2015 se ridică, în medie, la 26,7%, a anunţat luni, după negocierile cu sindicatele din domeniu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

"Se mai acordă în acest an începând cu 1 decembrie o creştere de 15% pentru tot personalul din învăţământ, didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. În acest fel, se ajunge la o creştere medie pe anul 2015 de 26,7%. În acest fel, de asemenea, Guvernul a demonstrat că afirmaţia pe care a asumat-o, aceea că educaţia şi sănătatea sunt priorităţi naţionale, fără a neglija celelalte domenii, se reflectă şi din perspectiva creşterilor salariale din Educaţie", a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de b1.ro.

Ministrul Educaţiei a explicat că o astfel de decizie implică un efort bugetar de aproximativ 1,7 miliarde de lei, în contextul în care nu mai puţin de 304.000 de persoane vor beneficia de această majorare salarială, care nu face însă obiectul legii salarizării bugetarilor.

"Se discută separat pe legea salarizării în sectorul bugetar. În legea salarizării în sectorul bugetar vor fi creşteri salariale şi în sănătate şi educaţie, independent de această creştere. Acestea au fost acordate în baza acordului dintre Guvern şi sindicatele din învăţământ şi nu face obiectul legii salarizării unitare", a adăugat Sorin Cîmpeanu.

La rândul său, premierul Victor Ponta a explicat că cei 15% în plus la salariu reprezintă oferta pe care le-o face Guvernul sindicatelor din Educaţie, informează Agerpres.

"Suntem într-o fază foarte avansată. Sigur şi dânşii (sindicaliştii — n.r.) trebuie să îşi consulte membrii de sindicat, reprezentanţii. Vestea bună este că, putem — şi asta este oferta noastră — să ne ţinem de principiul pe care l-am enunţat şi este foarte corect: Sănătatea şi Educaţia să meargă împreună, să nu mai fie diferenţe între ei de creşteri salariale. Pentru 304.000 de angajaţi din sistemul de Educaţie de la 1 decembrie — practic intrând primele salarii în ianuarie — să mergem cu încă 15%.

10% i-au primit deja conform acordului şi, practic, cât au primit medicii, 25%, primesc şi profesorii 25%, iar ei sunt primii care beneficiază de creşterile salariale. După care, sperăm în continuare să fie legea-cadru, care să includă aceste creşteri. Din punct de vedere bugetar este sustenabil acest lucru", a precizat Victor Ponta, adăugând că va implementa noua măsură printr-o ordonanţă de urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne