Saga alegerilor locale în două tururi continuă. PNL a depus plângere prealabilă la Guvern

Liberalii au făcut primul pas în direcţia revenirii la alegerile locale în două tururi - au depus o plângere prealabilă la Guvern, urmând ca ulterior să tranşeze problema în instanţă.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

PNL a profitat de portiţa legală creată de adoptarea de către Guvern a hotărârilor vizând alegerile locale şi a depus o plângere prealabilă la Secretariatul General al Guvernului, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şefa liberalilor Alina Gorghiu.

"Astăzi am reuşit să depunem la Secretariatul General al Guvernului plângerea prealabilă pe tema alegerilor în două tururi. Este necesară această procedură prealabilă pentru a putea depune acţiunea în Contencios administrativ. Încercăm să ne încadrăm în intervalul de timp care şi aşa este foarte redus pentru a putea ajunge la obiectivul pe care ni l-am propus, anume de a avea un proces electoral în două tururi, care presupune democraţie, presupune reprezentativitate, presupune legitimitate pentru alesul local şi, de ce nu, dă liber competiţiei în România", a declarat Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

Şefa PNL - partid care a votat cot la cot cu PSD acest sistem electoral - a ţinut să reamintească faptul că, dacă se vor menţine alegerile locale într-un singur tur de scrutin, doar 15-17% dintre actualii primari vor fi schimbaţi. Dacă s-ar reveni însă la alegerile în două tururi, proporţia de înnoire ar putea fi de 70%.

"Guvernul a aprobat 6 hotărâri de Guvern care vizează desfăşurarea alegerilor locale. A fost confirmată data de 5 iunie, data alegerilor locale", a anunţat recent purtătorul de cuvânt al Executivului.

Odată cu adoptarea de către Guvern a hotărârilor vizând alegerile locale, s-a creat o portiţă legală pentru revenirea la alegeri în două tururi. Concret, HG-urile pot fi atacate în contencios administrativ ca orice alt act juridic emis de Guvern, iar în cadrul procesului se poate ridica o excepţie de neconstituţionalitate, pentru a contesta la CCR legea în ansamblu.

Teoretic există suficient timp rămase până la alegeri ca această excepţie să se judece şi ca alegerile într-un singur tur să fie declarate neconstituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne