Sacrificiul uman a jucat un rol întunecat în formarea societăţilor complexe

Un studiu realizat de un grup de cercetători neozeelandezi arată că sacrificiile umane au avut un rol esenţial în formarea societăţilor complexe. Cercetătorii au susţinut că sacrificiul uman era comis în general de membri ai marilor elite, în timp ce victimele erau persoane din pătura de jos.
Preoţi azteci participă la un sacrificiu uman la Marele Templu din Tenochtitlan.
Preoţi azteci participă la un sacrificiu uman la Marele Templu din Tenochtitlan. (Captură Foto)

Ritualurile cu sacrificii umane au ajutat la formarea unor societăţi complexe, ierarhice şi au permis elitei aflate la conducere să-şi păstreze puterea, a arătat un studiu recent asupra civilizaţiilor antice.

Studiul a analizat obiectivul sacrificiului uman şi impactul pe care acesta l-a avut asupra civilizaţiilor care l-au adoptat.

Sacrificiul uman este găsit de-a lungul istoriei, în toată lumea. A fost angajat dintr-o mare varietate de motive, de la încălcarea unei interdicţii până la consacrarea unei locuinţe nou construite. Totuşi, cele mai multe sacrificii erau legate de credinţele supranaturale.

Victimele sacrificate aparţineau deseori păturii de jos a societăţii, în timp ce instigatorii erau, de regulă, persoane cu un statut social superior, inclusiv preoţi şi căpetenii, au scris cercetători din cadrul Universităţii din Auckland, Noua Zeelandă, în jurnalul Nature.

“Metodele de sacrificiu includeau arderea de viu, înec, ştrangulare, lovituri de măciucă, îngroparea de viu, strivirea sau ciopârţirea corpului, precum şi rostogolirea de pe acoperişul unei case şi apoi decapitarea”, au declarat cercetătorii.

Dar cum exact a ajutat sacrificiul uman la dezvoltarea societăţii? Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au analizat 93 de civilizaţii antice. Unele civilizaţii practicau sacrificiul uman, în timp ce altele nu. Unele erau egalitariste, în timp ce altele aveau sisteme politice complexe şi ierarhice, conform International Business Times.

Descoperirile au arătat că sacrificiul uman a fost prezent în 43% dintre culturi. A fost găsit la 25% dintre societăţile egalitariste, la 37% dintre societăţile moderat stratificate şi la 67% dintre societăţi puternic stratificate. Conform unor analize mai detaliate, la culturile cu sacrificii umane a fost mai puţin probabil să se piardă ierarhiile sociale decât la cele care nu l-au practicat. Cercetătorii au precizat că descoperirile indică faptul că sacrificiul uman a avut rolul de a stabiliza stratificarea socială după apariţia acesteia.

“Sacrificiul uman a crescut în mod substanţial şansele de stratificare socială ridicată şi a prevenit pierderea stratificării sociale după apariţia ei. Totuşi, nu a crescut stratificarea socială în societăţile egalitariste”, au scris cercetătorii. “Acest lucru este în concordanţă cu datele istorice care speculează că, pentru ca sacrificiul uman să fie exploatat de elitele sociale, trebuia în primul să existe elite sociale pentru a-l exploata”.

Ei au declarat că sacrificiile umane par să fi fost un “mijloc deosebit de eficient” pentru construirea şi menţinerea controlului social deoarece se minimalizau represaliile (datorită faptului că victima era moartă) şi se schimba responsabilitatea către tărâmul supranaturalului.

“Descoperirile noastre sugerează că ritualurile religioase ar fi jucat de asemenea un rol mai întunecat în evoluţia societăţile moderne complexe. Rezultatele noastre sugerează că uciderea rituală a ajutat oamenii să treacă de la micile grupuri egalitariste ale strămoşilor lor la societăţile stratificate în care funcţionăm în prezent”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură