S.O.S lansat de Asociaţia Wild Watch România: au sosit berzele, ajutaţi-le!

Barză
Barză (Wild Watch Romania)

Urmând ciclul natural, în România au început să sosească berzele călătoare. Din păcate, bucuria revenirii nu e prea mare, deoarece cuiburile lor au fost acoperite de zăpadă. În imaginile transmise live din Cărpiniş, judeţul Timiş, de Asociaţia Wild Watch România care monitorizează mai multe cuiburi 24 de ore din 24, se poate vedea cum păsările se confruntă cu vremea rea şi frigul de afară.

Ajutaţi berzele!

În mesajul lansat de pagina web 3dots.ro se cere ajutorul tuturor ţăranilor români să încerce să salveze berzele care au revenit în ţară înainte ca iarna să se sfârşească. Păsările mor de frig pe câmp, iar românii cu inima mare le-au luat acasă, încercând să le hrănească şi să le ofere un adăpost.

Wildlife România este un proiect elaborat de Cristian Ilea şi pus în practică de Wild Watch România. Asociaţia Wild Watch are ca obiectiv principal dezvoltarea comunicării şi educarea publicului prin intermediul imaginilor filmate şi al fotografiei.

“Noi, cei care dezvoltăm acest proiect, am ales ca, dincolo de pasiunea noastră pentru redarea în imagini a frumuseţii «sălbăticiunilor», să comunicăm oamenilor că viaţa acestora trebuie protejată. Şi noi credem cu tărie asta, ca să poţi proteja eficient pe cineva, trebuie să-l cunoşti cât mai bine. Aşa se face că aici puteţi găsi imagini şi informaţii despre vieţuitoarele României pe care cineva, cândva, foarte demult, fiindcă n-a ştiut cum să le diferenţieze de cele care ascultă de om, le-a numit «animale sălbatice» (ca să înţelegi că sintagma asta poate fi îmbunătăţită, e de-ajuns să urmăreşti, de exemplu, imaginile din cuibul berzelor). Pe scurt, suntem convinşi că, pornind de la conţinutul acestui website, putem dezvolta împreună cu voi proiecte extraordinare pentru protejarea vieţii (sălbatice) din România”, susţin realizatorii proiectului.

Între timp, reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române - cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România, susţin că nu toate berzele au nevoie de ajutor, potrivit celor relatate de adevărul.ro

„Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni. Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor”, spune Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la Societatea Ornitologică Română, potrivit sursei menţionate.

„Dacă barza este îngheţată, nu se poate mişca – atunci luaţi pasărea şi adăpostiţi-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei. Limitaţi contactul cu barza, este pasăre sălbatică şi lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsaţi pasărea singură, să se calmeze. Oferiţi apă păsării, continuaţi hrănirea. Din momentul în care îşi revine, eliberaţi pasărea. Nu eliberaţi pasărea seara, doar dimineaţa sau la ora prânzului”, a adăugat Ovidiu Bufnilă.

Dacă pasărea este lovită, are aripa ruptă sau sângerează, luaţi legătura cu un medic veterinar.