S-a stins din viaţă Peter Shaffer, câştigător de Oscar pentru scenariul filmului Amadeus

Scena brianică şi mondială şi-a luat adio de la unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi, Peter Shaffer, ale cărui piese au fost foarte apreciate pe scenele din Londra, cât şi la New York.
Scriitorul britanic Peter Shaffer
Scriitorul britanic Peter Shaffer (pbs.org)

Dramaturgul britanic Sir Peter Shaffer, care a câştigat un Oscar pentru scenariul filmului de succes ''Amadeus'', a murit luni, la vârsta de 90 de ani, a anunţat reprezentantul său, Lord Rupert. "Cu regret profund anunţăm moartea prietenului şi clientului nostru, Sir Peter Shaffer, în timp ce se afla în vizită în Irlanda, cu familia şi prietenii."

Shaffer a murit la 5:30 ora locală într-un spital din County Cork, în sudul Irlandei, după ce s-a îmbolnăvit grav săptămâna trecută, a explicat Lord Ruper. "Peter a fost unul dintre cei mai buni dramaturgi ai scenei britanice, a fost un prieten bun, un om foarte amuzant şi un mare povestitor, a cărui pasiune pentru arta sa a fost egală cu dragostea pentru muzică, pictură şi arhitectură", a adăugat Lordul Rupert. "S-a luptat pentru sănătate de ceva timp, dar a decis să-şi sărbătorească cei 90 de ani şi a fost încântat că a putut merge în Irlanda, cu cei mai apropiaţi prieteni şi cu familia".

Născut în Liverpool, în 1926, Shaffer a obţinut primul său mare succes în 1964 cu The Royal Hunt of the Sun (Casa Regală a Soarelui), o dramă despre cucerirea statului Peru de către spanioli, piesă montată în noul Teatrul Naţional în Marea Britanie. Regizorul Rufus Norris a declarat că Shaffer "a fost unul dintre marii scriitori ai generaţiei sale. Teatrul Naţional a fost extrem de norocos că a avut o relaţie fructuoasă şi creativă cu dramaturgul. Lucrările pe care le lasă în urmă reprezintă o moştenire durabilă".

Mai târziu, Shaffer a continuat să scrie multe lucrări pentru teatrul britanic, dar de multe ori acestea s-au jucat pe Broadway. În 1965, Teatrul Naţional a montat farsa „Black Comedy”(Comedia Neagră), avându-i în distribuţie pe Maggie Smith, Derek Jacobi şi Albert Finney. În cea mai mare parte a îndelungatei sale cariere, a reuşit să realizeze un lucru dificil de obţinut: atât succesul comercial cât şi elogiul criticilor cu lucrări foarte apreciate în marile oraşe - Londra şi New York. Tom Hulce a jucat în versiunea cinematografică ''Amadeus''.

De-a lungul carierei îndelungate, Shaffer a scris peste 18 piese de teatru, inclusiv „Equus” cu care a câştigat premiul Tony în 1973, pentru cea mai bună reprezentaţie a anului pe Broadway. In 1977 a fost nominalizat la Oscar pentru adaptarea cinematografica a piesei, în regia lui Sidney Lumet, cu Peter Firth în rolul băiatului şi Richard Burton în rolul psihiatrului. Piesa s-a jucat cu succes din nou în 2007, în care a debutat în teatrul protagonistul din seria Harry Potter, Daniel Radcliffe.

Succesul lui Shaffer a continuat în 1979 cu opera Amadeus, o dramă istorică despre rivalitatea dintre Amadeus Mozart şi compozitorul mai puţin talentat Antonio Salieri, care a obţinut cinci premii Tony în perioada în care a fost prezentată pe Broadway, cu Ian McKellen în rolul lui Salieri. În anul 1984, regizorul Milos Forman a realizat filmul după această operă, ce a câştigat opt premii Oscar, printre care cel mai bun scenariu, cu care a fost recompensat dramaturgul.

Peter Shaffer a fost fratele geamăn al lui Anthony Shaffer, de asemenea, scenarist şi dramaturg de succes la începutul anilor '70, care a semnat scenariile la filmele „Frenzy” (Frenezie de Alfred Hitchcock şi „Moarte pe Nil”. Anthony Shaffer a decedat în anul 2001, an în care Peter Shaffer a primit titlul de Sir de la regina Elisabeta a II-a.

În 2007, Peter Shaffer a fost inclus în American Theater Hall of Fame.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură