"S-a limitat dreptul cetăţenilor de a protesta spontan!" - Cristian Mihai Dide anunţă că va da statul în judecată la CEDO

Printr-o decizie luată luni, Înalta Curte a interzis practic protestele spontane. După ce decizia va fi publicata, Evoluţie în Instituţie se va adresa CEDO, anunţă Cristian Mihai Dide.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Asociaţia Evoluţie în Instituţie - ONG condus de Cristian Mihai Dide, cel mai amendat protestatar din Piaţa Victoriei - anunţă că va da în judecată Statul Român la CEDO după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni, în urma unui recurs în interesul legii că practic toate adunările publice trebuie declarate în prealabil la Primărie.

Practic, în urma deciziei pronunţate astăzi de ICCJ, manifestaţiile spontane nu vor mai fi posibile, ieşiri în stradă similare celor de după adoptarea OUG 13 nu vor mai avea loc, iar Jandarmeria primeşte undă verde să dea amenzi în cazul în care protestul nu este declarat.

Redăm integral comunicatul remis Epoch Times de Evoluţie în Instituţie:

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia de astăzi, a limitat dreptul cetăţenilor de a protesta spontan! Judecătorii ICCJ au admis recursul în interesul legii, promovat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti la solicitarea asociaţiei Evoluţie în instituţie, şi au decis că orice adunare publică trebuie declarată în prealabil la Primărie. Astfel, caracterul spontan al protestului, care apărea stipulat până acum în art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar dacă adunarea publică se desfăşoară în exteriorul unei instituţii de interes public.

Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi şi să intervină în forţă în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul paşnic. Astfel, manifestaţiile ce se desfăşoară în urma unei decizii cu puternic impact emoţional, aşa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Într-o ţară precum România, unde există risc de Ordonanţe de Urgenţă, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă.

Suntem în situaţia în care nu putem protesta în faţa sediului PSD Bucureşti deoarece ONG-uri apropiate acestui partid au declarat un protest fantomă pe un an de zile în respectiva locaţie. Având în vedere că legea nu permite două adunări publice în acelaşi loc, oricine doreşte să protesteze în faţa PSD, va primi un refuz din partea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti. Aceeaşi situaţie se regăseşte în mai multe locuri de interes public (sediul ALDE, Primăria Capitalei).

Menţionăm faptul că ICCJ face referire la declararea protestului, nu la obţinerea unei autorizaţii. Chiar şi aşa, această hotărâre permite abuzuri din partea autorităţilor. Societatea civilă avea nevoie de schimbarea legii 60/1991, în sensul în care era o lege învechită, scrisă imediat după Revoluţie, când termenul 'protest' era unul necunoscut. Era necesară o extindere a dreptului la libera exprimare, în conformitate cu Constituţia României şi Drepturile Omului, nu o restrângere a drepturilor şi libertăţilor.

Având în vedere că această hotărâre va afecta financiar foarte mulţi protestatari, după publicarea deciziei ICCJ, Asociaţia Evoluţie în Instituţie va da în judecată Statul Român la CEDO", transmite asociaţia condusă de Dide.

Reamintim că recursul în interesul legii judecat astăzi ar putea avea la baza un demers al lui Cristian Mihai Dide şi a altor protestatari.

"Din februarie 2017 facem solicitări către Parchetul General să promoveze recursul respectiv. Deoarece nu există jurisprundenţă neunitară la nivel naţional Parchetul General a refuzat acest lucru şi a spus că nu poate promova un astfel de recurs. I-am solicitat şi Avocatului Poporului care ne-a spus acelaşi lucru şi apoi am informat tribunalele şi judecătoriile la care aveam probleme şi am spus "uitaţi, noi va prezentăm o listă cu 350 de amenzi, lista aceasta va creşte şi va încărca rolul instanţelor de judecată. Haideţi să o clarificăm o dată pentru totdeauna şi să vedem daca avem sau nu avem voie să protestăm în baza acestui articol şi ulterior am văzut că Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a promovat acest recurs în urma acestei solicitări pe care am făcut-o şi ne bucuram de acest lucru", a declarat astăzi Cristian Mihai Dide în faţa ICCJ. Declaraţiile pot fi urmărite aici.