S-a dat liber la traseism. Ordonanţa migraţia politică, publicată în Monitorul Oficial

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Controversata ordonanţă adoptată joi de Guvern care permite ca, într-un termen de graţie de 45 de zile, aleşii locali să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul, a fost publicată în Monitorul Oficial. Primarii pot acum să se înscrie în alte partide politice decât cele din partea cărora au candidat.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Proiectul legii de aprobare a ordonanţei propuse de vicepremierul Liviu Dragnea a ajuns şi la Senat, aceasta fiind prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ. După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.

O astfel de ordonanţă în prag de alegeri este considerată de opoziţie ca aducând avantaj lui Victor Ponta şi PSD, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele în teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.

În ciuda protestelor opozţiei şi a neîncrederii manifestată de Ambasada SUA la Bucureşti faţă de momentul ales de Guvern pentru a adopta o astfel de ordonanţă, premierul Victor Ponta a decis să meargă înainte cu această iniţiativă invocând necesitatea deblocării administraţiilor locale. Opoziţia acuză însă că, departe de a acţiona în interesul populaţiei, PSD urmăreşte în fapt să îşi formeze noi majorităţi în consilii acolo unde a pierdut poziţia de control ca urmare a ruperii USL.