Ruşii şi saudiţii sunt de acord să crească producţia petrolieră a OPEC

(Getty Images)

Arabia Saudită şi Rusia vor cere OPEC să crească producţia petrolieră cu 1,5 milioane de barili pe zi în cel de-al treilea trimestru al acestui an pentru a combate temerile că sancţiunile aplicate de SUA împotriva Iranului ar putea afecta livrările.

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a declarat sâmbătă că măsura se va derula din 1 iulie şi, iniţial, va fi valabilă doar pentru cel de-al treilea trimestru, urmând să aibă loc o reevaluare a situaţiei la începutul acestei toamne, conform RFE/RL.

“În septembrie vom revizui situaţia de pe piaţă şi vom lua o decizie privind cursul viitor de acţiune”, a precizat Novak.

OPEC, Rusia şi alte naţiuni care nu fac parte din cartelul petrolier (aşa-numitul format OPEC ) au decis în 2016 să reducă producţia petrolieră cu 1,8 miliarde de barili pe zi pentru a forţa creşterea preţurilor după o prăbuşire îndelungată a acestora provocată de supraproducţia de petrol.

Preţurile la petrolul premium au scăzut la începutul lui 2016 sub nivelul de 30 de dolari pe baril. Dar, după o revenire şi stabilizare în jurul valorii de 50 de dolari pe baril în 2017, preţurile au crescut din nou în acest an până la aproximativ 80 de dolari pe baril pe bursele din Londra.

Potenţialele sancţiuni americane împotriva Iranului şi problemele cu producţia petrolieră din Venezuela au generat temeri că preţurile ar putea creşte prea mult, încurajând astfel alţi producători, precum cei de petrol de şist din SUA, să îşi mărească producţia.

OPEC se va întâlni în 22 iunie la Viena pentru a decide asupra viitorului acordului din 2016, iar Rusia, Kazahstan şi alţi parteneri non-OPEC ar urma să fie prezenţi la reuniune o zi mai târziu.

Rusia şi Arabia Saudită au precizat în 14 iunie că au căzut de acord să extindă cooperarea lor în probleme legate de petrol şi gaze.

Preşedintele rus Vladimir Putin, prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman şi miniştrii pentru energie ai celor două ţări au încheiat acordul la Moscova, înainte ca echipele de fotbal rusă şi saudită să desfăşoare primul meci al Campionatului Mondial de Fotbal din acest an, care are loc în Rusia.