Ruşii, gestionari ai subsolului român

Logo-ul companiei Lukoil in Moscova
Logo-ul companiei Lukoil in Moscova (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Compania rusă, Lukoil a ajuns să organizeze licitaţia de realizare a centrului de date pentru ANRM ( Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale), instituţia care gestionează toate resursele minerale ale României, petrol, gaze etc.

Informaţia a fost făcută publică de Hotnews care a intrat în posesia caietului de sarcini pentru realizarea Data Center-ului ANRM.

Obiectul licitaţiei organizate de Lukoil Overseas Atash B.V consta în "furnizarea şi instalarea de echipamente hardware şi software asociat, furnizarea de servicii tehnice asociate pentru dezvoltarea, implementarea, upgradarea, migrarea bazei de date existente, testarea, pregătirea profesională şi punerea în funcţiune a centrului de date, inclusiv integrarea soluţiilor aplicaţiilor pe platformă nouă de hardware, integrare cu sistemul deja existent în sediul central al ANRM, astfel încât noua sa formă să permită gestionarea, prelucrarea şi analiza tuturor informaţiilor legate de resurse."

Cum a ajuns Lukoil responsabil de realizarea centrului de date ANRM

Întrebaţi de jurnaliştii de la Hotnews cum s-a ajuns în situaţia ca statul român să încredinţeze unei companii particulare construcţia unui centru ce va gestiona date de importanţă strategică naţională, oficialii ANRM au răspuns, cu întârziere de mai bine de o lună, că "Lukoil doar finanţează realizarea Dată Center-ului şi că nu va avea acces la informaţii", iar la această situaţie s-a ajuns interpretând o clauză relativ standard a unor acorduri încheiate între Lukoil şi statul român.

Fostul şef al ANRM, Alexandru Pătruţi a explicat că, "în acordurile petroliere încheiate de Agenţia Naţionala pentru Resurse Minerale (ANRM) cu diverse companii din domeniu există o clauză care nu diferă prea mult de la un contract la altul, referitoare la perfecţionarea profesională şi transfer de tehnologie, care clauză, interpretată cum trebuie, poate permite unei firme private să gestioneze datele secrete despre resursele subsolului român.

Clauza ce vizează "transferul de know how" la care face referire Pătruţi prevede că:

"Lukoil Overseas Atash B.V. are obligativitatea să suporte cheltuielile aferente programelor de transfer de tehnologie şi perfecţionare profesională incluse în acordurile petroliere, conform art.48 alin.(1) lit. k, din Legea petrolului nr. 238/2004, în beneficiul părţilor contractante. Programele de transfer de tehnologie sunt convenite de A.N.R.M. şi de titular în bază art. 95 din Normelor metodologice pentru aplicarea Legii petrolului aprobat prin HG nr. 2075/2004 şi au drept scop realizarea următoarelor acţiuni:

a) achiziţie de echipamente şi servicii necesare desfăşurării activităţii acestora;
b) participarea personalului acestora la programele de pregătire profesională în domeniile de specialitate (geologie, geofizică, petrol), mediu, legislaţie, negocieri etc.;
c) schimb de experienţă şi participarea personalului acestora la evenimentele organizate de firme specializate, organisme şi organizaţii internaţionale, în scopul promovării imaginii externe a României în domeniul petrolier;
d) transfer de know-how."

Cum cheltuielile pentru construcţia Data Centerului nu erau "prevăzute prin bugetul de stat," cineva, nu se precizează cine, a preferat să interpreteze că, în virtutea clauzei ante-menţionate Lukoil poate suporta cheltuielile legate de centrul de date al ARNM. Sigur, fără să aibă acces la datele confidenţiale din sistem.

Acordurile între ANRM şi Lukoil au fost încheiate în anul 2009 şi aprobate de Guvernul Boc în 2011. Din partea guvernului a semnat premierul şi Emil Boc, Preşedintele ANRM, Alexandru Pătruţi, Secretarul de statin Ministerul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Constantin Claudiu Stafie, Ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely şi Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomitianu.

Ca urmare a investigaţiilor declanşate de jurnaliştii Hotnews, Lukoil a anulat licitaţia pentru construcţia centrului de date ANRM. Compania rusă nu a precizat dacă şi când se va organiza o licitaţie pentru realizarea acestui obiectiv strategic pentru statul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne