Rusia va înfiinţa o agenţie naţională de rating care va rivaliza cu “colegii” americani

O nouă agenţie de rating va fi creată de Rusia pentru a provoca dominaţia agenţiilor americane precum Standard and Poor's.
O nouă agenţie de rating va fi creată de Rusia pentru a provoca dominaţia agenţiilor americane precum Standard and Poor's. (captură Foto)

Banca Centrală a Rusiei a declarat vineri că va lansa o nouă agenţie de rating de credit până la sfârşitul anului, în încercarea aparentă de a rivaliza cu agenţiile americane care au retrogradat datoria suverană a ţării, conform Yahoo News.

Moscova a declarat că deciziile luate la începutul anului de principalele agenţii de rating – Standard & Poor's şi Moody's – de a retrograda datoria Rusiei la categoria “junk” au fost politizate.

Mişcarea Kremlinului are loc în contextul în care economia rusă a intrat în recesiune în urma sancţiunilor aplicate de Occident şi a scăderii preţurilor la petrol, acest lucrând împiedicând majoritatea marilor investitori să susţină datoria ţării.

“Piaţa rusă are nevoie de o agenţie de rating de credit puternică, cu un nivel ridicat de guvernare şi profesionalism, cu o abilitate de a satisface interesele economiei şi care să câştige respectul investitorilor ruşi şi străini”, a susţinut Banca Centrală într-o declaraţie publicată vineri.

“În acest scop, este susţinută ideea creării unei noi agenţii de rating de credit.”

Anunţul Băncii Centrale are loc la o săptămână după ce preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat o lege privind reglementarea activităţilor desfăşurate în Rusia de către agenţiile internaţionale de rating.

Noua agenţie de rating, care va avea un capital de 3 miliarde de ruble (51,3 milioane de dolari), va fi condusă de Ekaterina Trofimova, în prezent vicepreşedinte al Gazprombank.

Această iniţiativa face parte dintr-o serie de încercări ale economiilor în curs de dezvoltare de a reduce influenţa agenţiilor de credit Standard & Poor's, Fitch şi Moody's.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe