Rusia va expulza 60 de diplomaţi americani. Consulatul SUA din St. Petersburg va fi închis

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)

Kremlinul a promis că va răspunde „gestului provocator” al Marii Britanii şi al altor câteva zeci de ţări occidentale de a expulza peste 140 de diplomaţi ruşi pentru presupusul rol al Rusiei în otrăvirea unui fost spion rus pe teritoriul britanic, deşi Moscova a negat acuzaţiile. Iar acum, se ţine de cuvânt.

La doar câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că va expulza 60 de diplomaţi ruşi din SUA şi că va închide consulatul Rusiei din Seattle, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat joi că ambasadorul american Jon Huntsman a fost convocat la Ministerul de Externe.

Huntsman a fost informat că Rusia va răspunde la decizia SUA cu o măsură similară, şi anume va ordona expulzarea a 60 de diplomaţi americani şi va închide Consulatul american din Sankt Petersburg.

De altfel, Kremlinul a anunţat că va lua măsuri simetrice împotriva tuturor statelor care au expulzat ruşi, inclusiv Marea Britanie sau România.

Astfel, în total, Rusia ar urma să expulzeze aproximativ 150 de diplomaţi, inclusiv unul din România.

„Referitor la restul ţărilor, vom aveam o reacţie simetrică. Acest lucru se referă la numărul de membri ai personalului diplomatic care vor părăsi Rusia”, a afirmat Lavrov.

Ministerul român al Afacerilor Externe a declarat luni că a anunţat Ambasada Rusiei din Bucureşti că un diplomat rus va fi declarat persona non grata şi i se va cere să părăsească teritoriul României.

Valul de expulzări, din ambele tabere, a fost declanşat de otrăvirea în 4 martie, în oraşul britanic Salisbury, a unui fost spion rus, Serghei Skripal, şi a fiice sale Iulia. Londra a afirmat că substanţa folosită în tentativa de asasinare este neurotoxina de producţie sovietică Noviciok şi a acuzat Rusia că ar fi în spatele incidentului.

Deşi Moscova a negat în mod constant acuzaţia, Marea Britanie a expulzat 23 de diplomaţi ruşi, fiind urmată de Kremlin cu o măsură identică. Ulterior, Londra a cerut statelor membre UE şi altor state occidentale, precum SUA, să se unească şi să ia măsuri împotriva Moscovei în cazul Skripal. Lucru care s-a întâmplat prin expulzarea a peste 140 de diplomaţi ruşi din peste 20 de ţări.

Lavrov a declarat marţi în capitala uzbekă Taşkent că valul expulzărilor de diplomaţi ruşi este rezultatul unor „presiuni colosale şi a unui şantaj enorm” din partea Statelor Unite.

„Ei cer ca unul sau doi diplomaţi, pe când ne şoptesc scuze, să părăsească ţara aceasta sau cealaltă. Ştim că acest lucru este rezultatul presiunilor colosale, a şantajului enorm care acum este principalul instrument al Washingtonului în sfera internaţională”, a afirmat Lavrov.