Rusia va chestiona Marea Britanie în legătură cu lista Magniţki, susţine un raport

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie va cere un răspuns oficial din partea Ministerului britanic de Externe, după apariţia unor rapoarte conform cărora Londra ar fi trecut pe o listă neagră anumiţi oficiali ruşi, pentru presupusul lor rol în decesul în închisoare al avocatului Serghei Magniţki, a declarat duminică agenţia de ştiri RIA, potrivit unui raport Reuters.

The Sunday Times a raportat că secretarul britanic de Interne, Theresa May, a trimis o listă de 60 de ruşi, inclusiv ofiţeri de informaţii, judecători şi procurori, către Ambasada Marii Britanii de la Moscova şi că acestora le-ar putea fi interzisă intrarea în ţară.

Relaţiile dintre Moscova şi Londra au fost tensionate de-a lungul anilor din cauza problemelor legate de securitate, diplomaţie şi drepturile omului, în special după uciderea în 2006, la Londra, a criticului Kremlinului Alexander Litvinenko, un fost spion rus ce a murit în urma otrăvirii cu poloniu radioactiv 210.

Marea Britanie şi alte naţiuni au condamnat Rusia pentru uciderea avocatului anti-corupţie Magniţki în 2009 – acesta fiind probabil bătut până a decedat – conform Consiliului pentru drepturile omului al Kremlinului.

Un consiliu al Senatului SUA a aprobat în iunie un proiect de lege care ar impune Statelor Unite să refuze dreptul la viză şi să îngheţe activele ruşilor care au avut legătură cu moartea lui Magniţki, împreună cu alţi agresori ai drepturilor omului din Rusia şi de oriunde din lume.

"Ambasadorul (Alexander) Yakovenko va cere luni o explicaţie oficială din partea şefilor Ministerului de Interne, în legătură cu articolul din Times de duminică, 2 septembrie, cu privire la introducerea restricţiilor de viză în ceea ce priveşte aşa-numita 'listă Magniţki'", a fost citată de RIA ambasada rusă de la Londra.

Moscova a avertizat şi Washingtonul că va riposta dacă Congresul SUA va trece "Legea răspunderii în cazul Serghei Magniţki," numită după bărbatul de 37 de ani, care îşi aştepta procesul pentru acuzaţii de evaziune fiscală şi fraudă.

Colegii săi susţin că acuzaţiile au fost inventate de anchetatorii din cadrul poliţiei, pe care el i-a acuzat că ar fi furat 230 milioane de dolari de la stat, prin intermediul unor declaraţii fiscale frauduloase.

Preşedintele Vladimir Putin, care a făcut prima sa vizită în Marea Britanie din ultimii nouă ani, pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, a numit moartea lui Magniţki o tragedie, dar Moscova şi-a exprimat indignarea faţă de aprobarea legii de către Consiliul Senatului SUA, numindu-o un amestec în treburile sale interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe