Rusia trimite rachete Pantsir în peninsula ucraineană Crimeea

Sistem de rachete rusesc Pantsir-S
Sistem de rachete rusesc Pantsir-S (Captură Foto)

Kremlinul a trimis rachete Pantsir-S şi un batalion de artilerie antiaeriană în peninsula ucraineană anexată de ruşi Crimeea, potrivit serviciului de presă al Districtului Miliar Sudic al Rusiei.

Măsura are loc după ce, duminică, Marina rusă a deschis focul asupra a trei nave ucrainene, pe care le-a şi capturat împreună cu echipajele lor. Incidentul a avut loc în timp ce navele ucrainene au încercat să treacă prin Strâmtoarea Kerci. Rusia a declarat că navele ucrainene au pătruns ilegal pe teritoriul său, lucru negat de Kiev.

De asemenea, amplasarea sistemelor de rachete Pantsir-S are loc după ce al patrulea batalion de sisteme de rachete S-400 a intrat în serviciu în oraşul crimeean Dzhankoi, în apropierea graniţei cu Ucraina.

Tot în această săptămână, baterii de rachete S-400 au fost desfăşurate în apropierea oraşelor crimeene Feodosia, Sevastopol şi Ievpatoria.

Sistemul Pantsir-S este echipat cu două tunuri automate de 30 mm 2AQ38M şi până la 12 rachete sol-aer, ghidate prin radio şi cu combustibil solid în două trepte 57Eb-E, care sunt capabile să lovească ţinte de până la 20 km distanţă şi o altitudine de până la 15 km.

Rachetele Pantsir-S au fost desfăşurate în Crimeea după ce Ucraina a anunţat miercuri impunerea legii marţiale pe o perioadă de 30 de zile în 10 regiuni învecinate cu Rusia, Marea Neagră şi Marea Azov. După anunţarea legii marţiale, trupele ucrainene au săpat tranşee şi şi-au umplut rucsacii cu raţii de urgenţă, pregătindu-se pentru posibile ciocniri armate cu Rusia.

De altfel, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat că ţara sa se confruntă acum cu un posibil război total cu Rusia, în timp ce omologul rus, Vladimir Putin, a declarat că este vorba doar de un “mic incident”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe