Rusia trimite rachete Iskander în Tajikistan pentru un exerciţiu militar

Rusia a declarat că a trimis sisteme de rachete balistice tactice Iskander-M în Tajikistan pentru un exerciţiu militar comun, fiind pentru prima dată când Moscova deplasează acest tip de rachete în ţara din Asia Centrală.
Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M.
Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M. (Yuri Smityuk/TASS/Getty Images)

General-colonelul Vladimir Zarudniţki, comandantul trupelor Districtului Militar Central al Rusiei, a declarat joi în oraşul Ekaterinburg că sistemul de rachetă va fi folosit în exerciţiul militar Dushanbe-Antiterror 2017.

Exerciţiul, care va avea loc în perioada 30 mai – 1 iunie, va fi desfăşurat cu Centrul Antitero al Comunităţii Statelor Independente, o organizaţie formată din foste republici sovietice.

Autorităţile ruse au declarat anterior că au fost trimise în Tajikistan pentru acest exerciţiu militar şi bombardiere Suhoi Su-24 din sudul munţilor Urali şi elicoptere militare Mi-24 din oraşul Novosibirsk.

Rusia are aproximativ 7.000 de soldaţi staţionaţi în 3 zone din Tajikistan, care sunt considerate a fi parte dintr-o singură bază rusească.

Tajikistanul face parte din alianţa de securitate CSTO, formată după destrămarea U.R.S.S. şi care este dominată de Moscova. Dar republica din centrul Asiei are, de asemenea, legături militare cu Statele Unite.

Generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central american, a vizitat Tajikistanul în luna aprilie pentru discuţii, iar autorităţile locale au declarat că acestea s-au concentrat pe probleme care au inclus perspectivele unei cooperări militare şi a extinderii cooperării pentru întărirea capabilităţilor forţelor de frontieră ale Tajikistanului.