Rusia trimite pentru prima dată în Siria avionul de luptă MiG-29SMT

Forţa aeriană a Rusiei a trimis câteva avioane de luptă ruseşti MiG-29SMT la baza aeriană Hmeymim situată în apropiere de Latakia, în vestul Siriei, a confirmat miercuri Ministerul rus al Apărării.
Avionul rusesc de luptă MiG-29SMT
Avionul rusesc de luptă MiG-29SMT (Captură Foto)

Este pentru prima dată când versiunea îmbunătăţită a avionului de luptă rusesc MiG-29 este implicată în războiul din Siria.

MiG-29SMT dispune de un rezervor CFT de 950 de litri şi un sistem de realimentare în timpul zborului pe partea stângă a cabinei pilotului care, la rândul ei, este echipată cu două ecrane de tipul MFI-10-6M şi un ecran de tipul IKSh-1M HUD (Head-Up Display). Cu o rază maximă de acţiune de 1.800 km (3.000 km cu trei rezervoare auxiliare), avionul poate transporta arme ghidate aer-sol.

Avionul de luptă MiG-29SMT poate de asemenea să transporte două rachete ghidate aer-aer de rază medie R-27T sau două rachete cu rază extinsă aer-aer R-27ER/ET, sau până la şase rachete aer-aer RVV-AE. Armele de tip aer-sol includ două rachete Kh-29T/L, până la patru rachete Kh-25M sau două rachete Kh-31A7P, sau până la patru bombe ghidate KAB-500. Primele imagini care au ieşit din Siria arată cel puţin un avion de luptă rusesc echipat cu două astfel de bombe.

Forţa aeriană a Rusiei plănuieşte să opereze o flotă de 44 de avioane de luptă MiG-29SMT: 28 de avioane au fost returnate din Algeria (care a comandat avioanele în februarie 2006, dar a încălcat contractul după livrarea a 16 avioane susţinând că fuzelajul acestora nu a fost nou-nouţ – aceste avioane au fost achiziţionate de Ministerul rus al Apărării şi livrate unui regiment de luptă în Kursk-Khalino începând cu februarie 2009); încă 16 avioane au fost comandate în 2014 şi urmau să fie livrate până la sfârşitul anului trecut – deşi situaţia livrării lor nu este cunoscută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe