Rusia trimite Interpolului noi documente într-un caz ce-l vizează pe Hodorkovski

Putin continuă sa îl vâneze pe fostul CEO al companiei Yukos, Mihail Hodorkovsky Procuratura Generală rusă a trimis Interpolului noi documente în aşa-zisul caz legat de uciderea primarului unui oraş siberian. Kremlinul vrea ca Hodorkovski să fie plasat pe lista de persoane căutate a Interpolului.
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

Rusia a trimis Interpolului un set nou de documente în legătură cu un aşa-zis caz împotriva fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, a raportat marţi agenţia de ştiri Interfax.

“Doar unele dintre documentele suplimentare cerute au fost trimise Interpolului. Un set suplimentar de documente va fi trimis în viitorul apropiat”, a raportat Interfax, citându-l pe purtător de cuvânt al Biroului Procuraturii Generale, Alexander Kurennoi.

Biroul Procuraturii Generale ruse doreşte ca Interpolul să îl includă pe Hodorkovski – fostul director general al companiei petroliere acum defuncte Yukos – pe lista internaţională de persoane căutate în legătură cu uciderea lui Vladimir Petuhov, primarul oraşului petrolier siberian Nefteiugansk.

Conform lui Kurennoi, Biroul Procuraturii Generale continuă lobby-ul pe lângă Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale (Interpol) cu privire la plasarea lui Hodorkovski pe lista lor de persoane căutate.

Hodorkovski, la un moment dat cel mai bogat om din Rusia, a petrecut mai mult de un deceniu într-o închisoare pentru presupuse fraude fiscale, deşi fostul magnat petrolier şi susţinătorii săi au declarat condamnarea sa fiind motivată politic - Hodorkovsky a trecut linia de no-return atunci când l-a înfruntat public pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Magnatul a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin în 2013 la câteva săptămâni înainte de elibarare. După graţiete Hodorkovsky a plecat în Germania şi Elveţia, de unde vorbeşte deseori împotriva regimului de la Kremlin atrăgând atenţia asupra abuzurilor în materie de drpeturi civile.

În luna februarie, Interpolul a refuzat să îl plaseze pe Hodorkovski pe lista internaţională de persoane căutate şi a declarat că cererea Rusiei era motivată politic. Două luni mai târziu, Procuratura Generală a Rusiei a anunţat că Interpolul este pregătit să îşi reconsidere poziţia asupra cazului, o acuzaţie pe care agenţia a negat-o imediat.