Rusia trimite avioane de luptă în peninsula ucraineană anexată Crimeea

Avion de luptă rusesc Su-27SKM.
Avion de luptă rusesc Su-27SKM. (Wikipedia.org)

Peste 12 avioane de vânătoare performante ruseşti au sosit la o bază în regiunea ucraineană Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o şi anexat-o ilegal în 2014, potrivit RFE/RL.

Reuters a citat martori care au văzut că la baza aeriană Belbek au ajuns avioane de luptă Su-27 şi Su-30 în cursul zilei de sâmbătă.

Măsura are loc pe fondul tensiunilor ridicate în regiune între Ucraina şi Rusia, care au fost amplificate în 25 noiembrie, când Moscova a atacat şi capturat 3 nave ale Marinei ucrainene şi echipajele acestora în apropierea Strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

După confiscarea navelor, regimul de la Kiev condus de Petro Poroşenko a adoptat legea marţială în 10 regiuni ale Ucrainei pe o perioadă de 30 de zile şi a interzis accesul bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani pe teritoriul ţării.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Ucraina pregăteşte o provocare în acea zonă înaintea sfârşitului acestui an.

La rândul său, Kievul a acuzat Kremlinul că îşi comasează forţele militare de-a lungul graniţei comune ale celor două ţări. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat că Rusia a mutat peste 80.000 de soldaţi, 1.400 de sisteme de artilerie şi lansatoare de rachete, 900 de tancuri şi 2.300 vehicule blindate de luptă”, precum şi sute de avioane de luptă, în regiunea respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe