Rusia testează o rachetă balistică dotată cu un focos masiv. Se amplifică temerile faţă de un nou Război Mondial

Racheta rusească RS-12M Topol şi-a atins cu succes ţinta amplasată într-un poligon din Kazahstan, în condiţiile în care tensiunile provocate de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un depăşesc graniţele Coreei de Nord.
Rachetă rusească Topol în Moscova, Rusia.
Rachetă rusească Topol în Moscova, Rusia. (Wikipedia.org)

Racheta a fost lansată de la poligonul Kapustin Iar, din regiunea sudică rusească Astrahan.

Testul ar putea fi un avertisment pentru Kim Jong-un, în condiţiile în care a avut loc la câteva zile după ce delegaţii săi l-au acuzat pe preşedintele american Donald Trump că a declarat război Coreei de Nord. Casa Albă a negat că SUA a declarat război Phenianului, descriind acuzaţiile făcute de reprezentantul nord-coreean la ONU ca fiind “absurde”.

Oficialii ruşi au declarat că datele testului vor fi folosite pentru a dezvolta potenţiale mijloace de anihilare a sistemelor de apărare cu rachete ale “inamicului”. Aceste mijloace vor fi folosite la îmbunătăţirea rachetelor balistice ruseşti.

În plus, testul a verificat echipamentul avansat de luptă al rachetelor ruseşti.

Un oficial rus a declarat: “O unitate de luptă a Forţelor de Rachete Strategice ale Rusiei a lansat o rachetă balistică intercontinentală RS-12M Topol de la poligonul de trageri Kapustin Iar din regiunea Astrahan.

“Obiectivul lansării a fost testarea unor focoase pentru rachete balistice avansate”.

Potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS, un test al rachetei termonucleare Satan 2 ar putea avea loc în luna octombrie.

Testul respectiv va fi efectuat în contextul temerilor faţă de un al Treilea Război Mondial având în vedere tensiunile dintre Coreea de Nord şi SUA.

Choe Son-Hui, director general din cadrul Ministerului de Externe nord-coreean, a călătorit la începutul acestei săptămâni la Moscova pentru a încerca să calmeze tensiunile globale.

De asemenea, Choe s-a întâlnit săptămâna trecută cu Alexander Matsegora, ambasadorul rus în Phenian, şi cei doi au discutat despre situaţia existentă în Peninsula Coreeană.

Iar acum, Choi este pregătită să ceară aliaţilor ţării sale să prelungească convorbirile, după luni de provocări din partea regimului comunist nord-coreean.

Atât Rusia cât şi China au făcut apel la calm pe fondul temerilor că dictatorul Kim Jong-un şi preşedintele Donald Trump ar putea atrage lumea într-un conflict în Peninsula Coreeană.

Săptămâna trecută, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a susţinut că este încrezător că nici SUA şi nici Coreea de Nord nu vor lansa un atac nuclear.

Lavrov a precizat: “Americanii nu vor ataca Coreea de Nord. Dacă situaţia scăpa de sub control, în Coreea de Sud, Coreea de Nord, Japonia, Rusia şi în China, sute de mii de nevinovaţi vor avea de suferit”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe