Rusia testează cu succes lansarea unei rachete balistice Bulava

Testul unei rachete Bulava de pe submarinul nuclear Iuri Dolgoruki, arhivă.
Testul unei rachete Bulava de pe submarinul nuclear Iuri Dolgoruki, arhivă. (Captură Foto)

Rusia a testat cu succes lansarea unei rachete strategice balistice Bulava (SLBM) de pe submarinul nuclear Iuri Dolgoruki din clasa Borey, a declarat miercuri ministerul rus al apărării.

Racheta a fost lansată de pe un submarin scufundat într-o locaţie din Marea Barents şi a lovit o ţintă aleasă pe poligonul Kura din peninsula rusă Kamchatka, conform declaraţiei ministerului.

Conform declaraţiei, a fost primul test operaţional al rachetei Bulava în conformitate cu programul de pregătire pentru luptă. Toate lansările anterioare făceau parte din procesul de dezvoltare a rachetei.

Racheta Bulava transportă până la 10 focoase nucleare independente şi are o rază de acţiune de 8.000 km.

La începutul lunii octombrie, o sursă din complexul militar-industrial al Rusiei a declarat că vor avea loc două teste ale rachetei Bulava până la sfârşitul anului 2014, una de pe submarinul nuclear Aleksander Nevski în luna noiembrie şi una de pe submarinul Iuri Dolgoruki în luna octombrie.

În septembrie, a fost testată cu succes lansarea unei alte rachete Bulava de pe submarinul nuclear Vladimir Monomakh din clasa Borey.

Testările rachetei Bulava au avut parte de multe eşecuri în trecut. În septembrie 2013, în timpul testelor de pe submarinul nuclear Aleksander Nevski o rachetă Bulava a funcţionat prost. După acest incident, au fost comandate alte cinci rachete Bulava.

În ciuda acestor teste eşuate, armata rusă a insistat că nu există nicio alternativă la racheta Bulava ca principală formă de armament pentru submarinele strategice nucleare din clasa Borey, care sunt aşteptate să devină coloana vertebrală a forţei strategice nucleare a Marinei ruse.