Rusia susţine că SUA antrenează sute de terorişti în Siria

Vehicule militare americane patrulează în apropiere de satul Yalanli, în suburbiile vestice ale oraşului sirian Manbij, 5 martie 2017.
Vehicule militare americane patrulează în apropiere de satul Yalanli, în suburbiile vestice ale oraşului sirian Manbij, 5 martie 2017. (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Rusia a mai acuzat anterior SUA că pregăteşte terorişti în Siria, însă de această dată noile acuzaţii se referă la o bază militară din sudul ţării arabe zguduite de război.

Moscova a acuzat în mod regulat Washingtonul că oferă acoperire, dacă nu chiar suport total, forţelor militante care luptă împotriva regimului şi a populaţiei civile din Siria. Ultimul a fost luna trecută, când Ministerul rus al Apărării a prezentat imagini dintr-un joc video drept “dovadă incontestabilă” a acuzaţiilor sale.

“Conform unor diverse tipuri de date, există unităţi militante [în interiorul unei baze americane din Tanf, Siria]. De fapt, ei oferă pregătire acolo”, a declarat generalul Valeri Gherasimov, şeful Statutul Major al forţelor armate ale Rusiei, într-un interviu acordat miercuri tabloidului Komsomolskaia Pravda.

Gherasimov a citat un raport BBC legat de un acord secret referitor la o coaliţie condusă de SUA care a permis mai multor sute de luptători ai Statului Islamic să scape din fosta lor fortăreaţă din oraşul Raqqa în luna octombrie. El a estimat că aproximativ 350 dintre aceşti luptători se află la baza din Tanf, în sudul Siriei, şi alţi 750 de luptători la o altă bază în regiunea nord-estică siriană controlată de kurzi.

“Ei sunt de fapt luptători ai Statului Islamic. Dar, după ce sunt pregătiţi, îşi schimbă steagul şi îşi schimbă numele în Noua Armată Siriană sau altcumva”, a mai precizat generalul rus.

SUA nu a răspuns încă la cele mai recente acuzaţii ale Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe