Rusia susţine că poate dovedi faptul că Turcia cumpără petrol de la Statul Islamic

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că are dovezi care arată că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi familia sa beneficiază de pe urma comerţului ilegal cu petrol provenit din teritoriile ocupate de Statul Islamic în Siria şi Irak.
Oficiali ai Ministerului rus al Apărării prezintă imagini de satelit în timpul unei şedinţe informative în Moscova, 2 decembrie 2015.
Oficiali ai Ministerului rus al Apărării prezintă imagini de satelit în timpul unei şedinţe informative în Moscova, 2 decembrie 2015. (Captură Foto)

Moscova şi Ankara sunt prinse într-un război al cuvintelor începând din 24 noiembrie, când un avion de luptă turcesc a doborât un bombardier rusesc în apropierea graniţei turco-siriene, fiind cel mai serios incident dintre Rusia şi un stat NATO în jumătate de secol.

Erdogan a răspuns că nimeni nu are dreptul să calomnieze Turcia şi să o acuze că ar cumpăra petrol de la Statul Islamic, adăugând că se va retrage de la conducerea ţării dacă astfel de acuzaţii s-ar dovedi a fi adevărate. Dar, luând cuvântul în timpul unei vizite în Qatar, el a precizat, de asemenea, că nu doreşte ca relaţiile cu Moscova să se înrăutăţească.

În cadrul unei şedinţe informative la Moscova, oficialii Ministerului Apărării au difuzat imagini de satelit despre care au declarat că prezintă coloane de cisterne care sunt încărcate cu petrol la instalaţii controlate de Statul Islamic în Siria şi Irak şi care apoi trec graniţa în vecina Turcia.

Oficialii nu au specificat ce dovezi directe au în privinţa implicării lui Erdogan şi a familiei sale, o acuzaţie pe care preşedintele turc a respins-o vehement, conform Reuters.

“Turcia este principalul consumator al petrolului furat de la proprietarii lor de drept, Siria şi Irak. Conform informaţiilor pe care le-am primit, conducerea politică a ţării – preşedintele Erdogan şi familia sa – este implicată în această afacere criminală”, a declarat viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov.

“În Occident, nimeni nu a pus întrebări în privinţa faptului că fiul preşedintelui turc conduce una dintre cele mai mari companii din sectorul energetic din ţară sau că ginerele său a fost numit în funcţia de ministru al Energiei”, a susţinut Antonov.

Erdogan a negat săptămâna trecută faptul că Turcia obţine petrol din alte surse decât cele legitime, adăugând că Ankara ia măsuri active pentru a preveni traficul ilegal de petrol. În plus, el a provocat pe orice acuză guvernul său de colaborare cu Statul Islamic să îşi dovedească afirmaţiile.

Marţi, preşedintele american Barack Obama a declarat că Turcia a făcut progres în blocarea graniţei sale cu Siria, dar că Statul Islamic încă exploatează anumite breşe pentru a introduce în Siria luptători străini şi pentru a vinde petrol.

Ministerul rus al Apărării a mai susţinut că aceleaşi reţele criminale care transportă ilegal petrol în Turcia furnizează, de asemenea, şi arme, echipamente şi pregătire pentru Statul Islamic şi alte grupuri islamiste.

“Conform informaţiilor noastre de încredere, Turcia a desfăşurat astfel de operaţiuni pentru o perioadă lungă şi în mod regulat. Şi, mai important, nu plănuieşte să le suspende”, a declarat Serghei Rudskoy, adjunctul comandantului Statului Major General rus.

Ministerul rus al Apărării a precizat că operaţiunile sale de supraveghere au dezvăluit faptul că sute de cisterne se adună în câmp deschis în zonele controlate de Statul Islamic în Siria şi Irak pentru a fi încărcate cu petrol. În plus, ministerul se întreabă de ce coaliţia condusă de SUA nu lansează mai multe lovituri aeriene împotriva acestor cisterne.

Oficialii ruşi au declarat că actuala campanie de bombardamente ruseşti a produs pagube serioase în ceea ce priveşte capabilităţile Statului Islamic de a produce, rafina şi vinde petrol.

La rândul lor, oficialii americani susţin că loviturile aeriene ale coaliţiei au distrus sute de cisterne petroliere ale Statului Islamic, acuzând în acelaşi timp campania aeriană rusească că a vizat în principal alte grupuri rebele care nu aparţin Statului Islamic şi care se opun guvernului sirian. În plus, SUA susţine că guvernul preşedintelui Bashar al-Assad cumpără petrol de la Statul Islamic.

Oficialii ruşi au descris trei rute principale prin care petrolul şi produsele petroliere sunt transportate din teritoriul ocupat de Statul Islamic în Turcia.

Ministerul rus al Apărării a declarat că ruta vestică este folosită pentru transportarea petrolului produs în apropiera oraşului sirian Raqqa către localitatea Azaz, la graniţa cu Turcia.

De acolo, coloanele de cisterne petroliere trec prin oraşul turcesc Reyhanli, a susţinut ministerul, declarând că imagini de satelit ar surprinde sute de astfel de camioane care trec graniţa fără nicio problemă.

O altă rută principală leagă localitatea siriană Deir Ez-zour şi punctul de frontieră sirian al-Qamishli. Ministerul susţine că, de acolo, petrolul brut este transportat pentru rafinare în oraşul turcesc Batman.

O a treia rută preia petrolul din estul Siriei şi vestul Irakului şi îl transportă în sud-estul Turciei, a mai adăugat Ministerul rus al Apărării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe