Rusia susţine că a eliminat deja stocurile de arme chimice

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Valery Sharifulin | TASS | Getty Images)

Rusia a declarat că a finalizat procesul de eliminare a arsenalului său chimic în 2017, ca răspuns la o nouă cerere a Washingtonului ca Moscova să permită accesul pe teritoriul său a inspectorilor în domeniul armelor chimice, după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal într-un oraş britanic.

Ministrul de Externe a publicat luni o declaraţie în care a precizat că Rusia şi-a eliminat arsenalul de arme chimice “sub control internaţional strict şi în deplină conformitate cu Convenţia privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării şi folosirii armelor chimice şi distrugerea acestora”, potrivit RFE/RL.

În plus, ministerul a susţinut, în declaraţia sa, că SUA, şi nu Rusia, este acum “singurul participant la Convenţia privind interzicerea armelor chimice care dispune de rezerve semnificative de substanţe toxice de grad militar”.

Din acest motiv, ministerul a precizat că insistenţa Statelor Unite ca Rusia să permită inspecţii “pare să fie în mod special plină de ipocrizie”.

SUA a afirmat săptămâna trecută că va extinde sancţiunile împotriva Rusiei dacă aceasta nu va permite într-un interval de 90 de zile, începând cu 22 august, inspectorilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice să confirme faptul că nu mai deţine arme chimice.

Cererea americanilor are la bază o lege adoptată de SUA în 1991 cu privire la incidentele care implică utilizarea armelot chimice şi biologice. Legea a fost aplicată împotriva Coreei de Nord în luna martie, de exemplu, după ce fratele dictatorului nord-coreean Kim Jong-un a fost ucis cu agentul chimic XV în Malaezia în 2017.

SUA, Marea Britanie şi alţi aliaţi occidentali au acuzat - fără să publice dovezi clare în acest sens - guvernul rus că a fost responsabil pentru otrăvirea aproape fatală din luna martie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu agentul chimic Novicioc. Incidentul a avut loc în oraşul britanic Salisbury. Rusia a negat orice implicare.

La câteva luni după incidentul Skripal, un cuplu britanic s-a îmbolnăvit în urma expunerii la agentul chimic Novicioc existent într-o sticlă de parfum pe care au găsit-o aruncată în apropiere de Salisbury. Poliţia britanică consideră că există o legătură între cele două incidente.

Pe când Skripal şi fiica sa au părăsit spitalul, cea de-a doua femeie expusă la Novicioc a murit la scurt timp după otrăvire. Partenerul ei, care a găsit sticla de parfum şi i-a dat-o acesteia fără să ştie ce era în ea, încă se află în recuperare.

Rusia a negat în repetate rânduri că a fost implicată în vreunul dintre cele două incidente din Marea Britanie. Totuşi, naţiuni occidentale au afirmat că agentul chimic Novicioc a fost iniţial dezvoltat în Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Într-un anunţ făcut în septembrie 2017, la câteva luni înaintea incidentului Skripal, Rusia a declarat că a terminat procesul de eliminare a stocului de arme chimice cu peste doi ani înainte programului iniţial.

Ministerul rus de Externe a afirmat luni că cererea SUA pentru noi inspecţii “subminează autoritatea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, cu care Rusia a colaborat în cel mai apropiat mod pentru îndeplinirea programului naţional de eliminare a armelor chimice”.