Rusia speră ca experţii săi să ia parte în investigarea prăbuşirii zborului MH-17 – un diplomat rus către O.N.U.

Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.
 
Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.   (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Rusia speră că participarea experţilor săi în cadrul investigării zborului MH-17 în estul Ucrainei va asigura integritatea anchetei, a declarat luni reprezentantul rus Vitaly Churkin către O.N.U.

“Experţii noştri sunt pregătiţi să participe şi sunt bucuros să aud că unii dintre ei vor fi incluşi în această investigaţie”, a spus Churkin la o conferinţă de presă a O.N.U. din New York.

Potrivit lui Churkin, experţii ruşi vor asigura integritatea investigaţiei.

Declaraţia politizează mai mult cazul zborului MH–17, care se pare că a adâncit cel De-al Doilea Război Rece dintre Est şi Vest. Rusia a fost acuzată că a aprovizionat rachetele Buk, responsabile pentru doborârea avionului. După incident, acestea au fost repatriate în Rusia în secret.

Churikin a notat de asemenea că a fost “destul de suspicios faptul că le-a luat destul de mult timp autorităţilor din Kiev pentru a negocia acest acord cu olandezii”.

Diplomatul Rusiei la O.N.U. a mai subliniat faptul că activităţile militare ale forţelor ucrainiene din jurul locului prăbuşirii avionului nu respectă rezoluţia acceptată de către O.N.U. din 21 iulie. “Astăzi am auzit diferite declaraţii făcute de către oficiali ai securităţii ucrainiene că a fost intenţia lor de a prelua folosind forţa situl prăbuşirii. Acest lucru este în directă violare a acordului cu numărul 2166”, a notat el.

Consiliul de Securitate al O.N.U. a adoptat un acord pe 21 iulie cerând ca cei responsabili pentru acest incident să fie traşi la răspundere şi toate activităţile militare de lângă situl prăbuşirii să înceteze pentru a asigura securitatea personalului autorizat.

Aeronava malaeziană MH17 ce avea traseul Amsterdam - Kuala Lumpur s-a prăbuşit în estul Ucrainei pe 17 iulie. Toţi cei 298 de oameni la bord, incluzând 192 de olandezi, au murit în accident.