Rusia şi Ucraina au eşuat să încheie un acord pentru gaze la întâlnirea UE

Conductă de gaz lângă Kiev
Conductă de gaz lângă Kiev (Sergei Supinsky / AFP / Getty Images)

Rusia şi Ucraina au eşuat să încheie un acord asupra livrărilor de gaze pentru această iarnă în cadrul discuţiilor intermediate marţi de UE, dar au fost de acord să se întâlnească din nou în Bruxelles peste o săptămână, cu speranţa că vor rezolva problema abilităţii Kievului de a-şi plăti datoriile.

După o zi de discuţii aşteptate să ajungă la un compromis, comisarul UE pentru Energie, Guenther Oettinger, a precizat la o conferinţă de presă că cele trei părţi implicate în discuţii au căzut de acord asupra preţului pe care Ucraina îl va plăti companiei ruse Gazprom – 385 USD la mia de metri cubi de gaz – atâta timp cât statul ucrainean va plăti în avans pentru livrările de gaze.

Dar ministrul rus pentru Energie, Alexander Novak, a declarat că Moscova continuă să caute asigurări asupra modului prin care Kievul va plăti statul rus pentru gazul livrat. Tot marţi, Kievul a cerut Uniunii Europene un credit suplimentar de 2 miliarde de euro (2,55 miliarde USD).

Totuşi nu a fost clar de ce Moscova ar dori asigurări suplimentare în privinţa finanţelor, în afară de condiţionarea livrărilor de gaze de plătirea datoriilor Kievului.

Invocând facturi neplătite în valoare de peste 5 miliarde USD, Rusia a suspendat livrările de gaze către Kiev la mijlocul lunii iunie. Mişcarea a contribuit la o intensificare a tensiunilor dintre Est şi Vest, declanşate de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de conflictul militar din estul Ucrainei vorbitor de limbă rusă.

Cele două ţări se luptă într-un tribunal internaţional în privinţa datoriei, dar Oettinger a notat că Ucraina a fost de acord să plătească 3,1 miliarde USD în două tranşe până la sfârşitul acestui an, pentru a ajuta la deblocarea accesului său la gaze în perioada iernii.

Statele UE, multe dintre ele fiind de asemenea dependente de gazul rusesc şi prinse într-un război comercial cu Moscova în privinţa Ucrainei, se tem că propriile lor livrări de gaze ar putea fi întrerupte dacă chestiunea nu este rezolvată.

În ciuda suspendării livrărilor de gaze către Ucraina, compania petrolieră rusă Gazprom nu a oprit livrările de gaze ce trec prin Ucraina către statele membre ale UE. Novak a respins din nou cererea statelor UE de a reexporta gazul rusesc către Ucraina.

UE se bazează pe Rusia pentru o treime din necesarul său de gaze, aproape jumătate din acest volum fiind livrat prin Ucraina. Două neînţelegeri anterioare asupra preţului la gaze între Rusia şi Ucraina, în 2006 şi 2009, au afectat livrările de gaz către statele UE.

Neînţelegerea curentă este complicată de deteriorarea relaţiilor dintre Moscova şi Kiev, deşi liderii UE spun că o rezolvare a acestui impas ar putea ajuta la calmarea unor tensiuni mai ample.