Rusia şi Turcia sunt de acord cu înfiinţarea unei zone demilitarizate în jurul regiunii siriene Idlib

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au căzut de acord să creeze o zonă demilitarizată între forţele rebele şi forţele lui Bashar al-Assad în regiunea siriană Idlib.
Vladimir Putin
Vladimir Putin (Yuri Kadobnov/AFP/Getty Images)

Preşedinţii turc şi rus au convenit, luni, în staţiunea rusă Soci, să declare provincia siriană Idlib drept “zonă demilitarizată”, cu scopul de a opri asaltul guvernului sirian asupra regiunii controlate de rebeli.

Acordul marchează o victorie diplomatică majoră a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a fost nerăbdător să prevină un asalt major din partea guvernului sirian, cu susţinerea puterii aeriene ruseşti, asupra ultimei fortăreţe rebele din Siria, notează Deutsche Welle.

Ca parte a acordului ruso-turc, ambele forţe vor crea o zonă demilitarizată cu o lăţime de 15 până la 20 km în jurul provinciei Idlib până la 15 octombrie.

Grupurile rebele radicale, precum Hayat Tahrir al-Sham, care este afiliat la grupul terorist Al-Qaeda, vor primi ordinul să părăsească zona respectivă.

Guvernul sirian va obţine accesul la o autostradă cheie care trece prin Idlib, ce conectează nordul ţării de alte oraşe majore.

Atât soldaţii turci, cât şi cei ruşi, vor patrula zona demilitarizată, conform acordului.

Putin a lăudat acordul de luni ca fiind un “rezultat bun”, adăugând că “Rusia şi Turcia şi-au confirmat determinarea pentru combaterea terorismului în Siria, în toate formele sale”.

De asemenea, Putin a precizat că acordul va contribui, într-o anumită măsură, la încetarea războiului sângeros din Siria ce durează de peste 7 ani. “Avem credinţa comună că realizarea practică a paşilor planificaţi va furniza un impuls suplimentar pentru procesul soluţionării politice a conflictului sirian”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Erdogan a afirmat că zona tampon din jurul Idlib este crucială pentru prevenirea unei “mari crize umanitare”.

Preşedintele turc a adăugat că “opoziţia va continua să rămâne în zonele în care se află”.

“În schimb, ne vom asigura că grupurile radicale, pe care le vom desemna împreună cu Rusia, nu vor fi active în zona relevantă”, a susţinut Erdogan, făcând referire la grupuri jihadiste.

Crearea unei zone demilitarizate în jurul Idlib marchează o schimbare semnificativă a poziţiei lui Putin, care săptămâna trecută, în cursul discuţii lor din Iran, a respins apelurile lui Erdogan pentru încetarea focului. Potrivit opoziţiei siriene exilate, decizia Rusiei de a se abţine de la ofensivă reprezintă un succes diplomatic pentru Turcia şi SUA, care a avertizat de asemenea împotriva unor atacuri suplimentare în Idlib.

Ameninţarea unui măcel în Idlib a determinat câteva ţări, inclusiv Germania, să avertizeze cu privire la o “catastrofă umanitară” în regiune. În ciuda faptului că a fost bombardată aproape fără întrerupere timp de câţiva ani, regiunea găzduieşte în continuare aproximativ 3 milioane de sirieni, dintre care se estimează că aproximativ 60.000 sunt luptători rebeli. De asemenea, Turcia a precizat că se teme că un atac asupra bastionului rebel va declanşa un exod în masă transfrontalier.

Guvernul rus a descris în repetate rânduri Idlib ca un “centru fierbinte” al terorismului, susţinând chiar că forţele rebele s-ar pregăti pentru un atac chimic, de care ar urmă sa fie învinuit în cele din urmă regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Totuşi, Ankara a criticat guvernul lui Assad că foloseşte prezenţa jihadiştilor ca pretext pentru un potenţial măcel.

În plus, ca parte cheie a acordului de luni, se pare că Turcia a acceptat să ordone evacuarea forţelor Hayat Tahrir al-Sham din Idlib. Anterior, tot luni, ambasadorul sirian la ONU a declarat în Geneva că guvernul ţării sale va continua atacul împotriva grupului, pe care îl consideră o organizaţie teroristă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe