Rusia şi SUA discută în secret despre crearea unei “zone sigure” în sudul Siriei

Rusia şi Statele Unite s-au implicat într-o serie de întâlniri confidenţiale pentru stabilirea unei “zone sigure” în sudul Siriei, care este zguduită de război din 2011, potrivit site-ului de ştiri Al-Monitor.
Soldaţi ruşi în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Oficialii ruşi şi americani s-au întâlnit în repetate rânduri în ultimele săptămâni, a declarat o sursă anonimă pentru Al-Monitor. Convorbirile ar fi inclus şi o întîlnire în Iordania în luna mai.

“Săptămâna trecută, americanii şi ruşii s-au întâlnit în Iordania cu oficiali iordanieni pentru a discuta despre aceste zone [sigure]”, a susţinut sursa. “Întâlnirea din Iordania a fost un cadru în care SUA şi Rusia, Israelul şi Iordania pot lucra împreună pentru a crea o zonă de reducere a conflictului în sudul Siriei”.

Şase runde de negocieri susţinute de ONU în Geneva au eşuat până acum să conducă la o soluţionare politică a conflictului sirian, ce durează de peste 6 ani. Războiul sirian s-a soldat până acum cu 400.000 de morţi şi a generat aproximativ 5 milioane de refugiaţi.

Rusia, Turcia şi Iranul au convenit în ceea ce priveşte stabilirea unor “zone de dezescaladare a conflictului” pe cuprinsul Siriei, în cadrul unor discuţii găzduite de ruşi în capitala kazahă Astana în luna mai. Stabilirea zonelor este o acţiune ce urmăreşte să pună capăt ostilităţilor dintre grupurile înarmate ale opoziţiei şi guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Intervenţia Rusiei în războiul sirian, începând cu septembrie 2015, a fost marcată de acuzaţii potrivit cărora loviturile sale aeriene au vizat infrastructuri civile, inclusiv moschee, şcoli şi convoaie umanitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe