Rusia şi SUA discută despre loviturile aeriene din Alep la summitul din Peru

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a descris, joi, loviturile aeriene ale ţării sale în Siria ca fiind “limitate”. Comentariile sale au fost făcute în timpul unei întâlniri cu secretarul de stat american John Kerry.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)

La întâlnirea ce a avut loc, joi, pe marginea Summitului de Cooperare Economică din regiunea Asia-Pacific (APEC) din capitala peruană Lima, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat american, John Kerry, au discutat despre conflictele din Siria - şi în special în oraşul sirian Alep -, Ucraina, Libia şi Yemen.

Kerry a precizat că el şi diplomatul rus au discutat despre “toate aspectele” luptelor din Alep, inclusiv noile bombardamente asupra oraşului din această săptămână. Lavrov a negat că armata rusă a desfăşurat lovituri aeriene asupra zonelor ocupate de rebeli în oraşul Alep în ultimele zile.

“Forţa noastră aeriană şi cea siriană acţionează doar în provinciile Idlib şi Homs pentru a împiedica ISIL, care ar putea părăsi oraşul irakian Mosul, să pătrundă în Siria”, a susţinut Lavrov, făcând referire la grupul jihadist Statul Islamic.

Atacurile aeriene în zonele ocupate de rebeli ale oraşului Alep au provocat moartea a zeci de persoane la începutul acestei săptămâni, conform unui grup de monitorizare, a activiştilor sirieni şi a echipelor de salvare, după o pauză de 4 săptămâni de lupte, care a încetat marţi.

Avioanele de luptă şi artileria siriană au bombardat miercuri districtele controlate de rebeli în oraşul Alep, pentru a doua zi consecutiv, ucigând cel puţin 18 persoane şi ridicând numărul victimelor civile din ultimele 3 zile la peste 30.

Cel puţin două spitale, o bancă de sânge şi mai multe clădiri rezidenţiale în districtele estice ale oraşului Alep au fost puternic afectate de bombardamente. Rezidenţii susţin că au numărat aproximativ 50 de atacuri aeriene şi de artilerie pe parcursul zilei de miercuri.

Adham Sahloul, membru al Societăţii Medicale Siriano-Americane, a declarat că bombardamentele de miercuri ale autorităţilor siriene păreau să vizeze unităţile medicale. Asociaţia susţine mai multe spitale în părţile ocupate de rebeli ale oraşului Alep.

Sahloul a declarat că există doar cinci centre pentru traume operaţionale în partea estică a oraşului Alep.

Asociaţia Independentă a Doctorilor, care susţine câteva unităţi medicale în Siria, a precizat că banca centrală de sânge din estul oraşului Alep a fost bombardată în timpul atacurilor de miercuri. Asociaţia a adăugat că bombardamentele au vizat, de asemenea, şi un spital pentru copii susţinut de aceasta.

În plus, peste 20 de persoane au fost ucise joi în condiţiile unei ofensive majore ruso-siriene în zone ocupate de rebeli pe cuprinsul Siriei.

Negocierile dintre SUA şi Rusia au eşuat să creeze un armistiţiu de durată în Alep, un oraş asediat şi aflat într-o stare critică, unde sutele de mii de civilii blocaţi în el se află la un pas de a rămâne fără mâncare şi provizii medicale. În războiul sirian, Rusia îl susţine pe preşedintele Bashar al-Assad, în timp ce SUA susţine rebelii moderaţi din opoziţie care doresc înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe