Rusia şi Occidentul implicate într-un război al cuvintelor după atacul cu arme chimice în Siria

Reprezentanţii din Rusia şi mai multe ţări occidentale s-au implicat într-un război al cuvintelor în timpul unei întâlniri de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema unui presupus atac cu substanţe chimice în Siria.
O victimă a unui presupus atac chimic este tratată într-un spital de teren din Saraqib, provincia siriană Idlib, 4 aprilie 2017.
O victimă a unui presupus atac chimic este tratată într-un spital de teren din Saraqib, provincia siriană Idlib, 4 aprilie 2017. (Captură Foto)

Cele două tabere s-au agresat verbal miercuri din cauza unei rezoluţii propuse de Marea Britanie, Franţa şi SUA care condamnă un presupus atac cu gaz paralizant în provincia siriană nord-estică Idlib şi cere o investigaţie completă asupra incidentului de marţi.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Vladimir Safronkov, a declarat că astfel de atacuri sunt urmarea ameninţărilor fostului preşedinte american Barack Obama privind luarea unor măsuri militare dacă se va trece peste o aşa-zisă “linie roşie” şi dacă sunt folosite arme chimice în Siria.

“Această decizie a servit ca punct de plecare pentru provocări viitoare în care terorişti şi structuri extremiste ar putea folosi arme chimice, urmărind discreditarea ... Damascului... şi crearea unui pretext fals pentru utilizarea forţei militare împotriva unui stat suveran”, a precizat el.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (CSONU), printre care şi Rusia, au putere de veto asupra rezoluţiilor ONU, care au nevoie de 9 voturi pozitive şi niciun veto pentru a putea fi adoptate.

Rusia a blocat de mai multe ori moţiuni anti-Damasc în CSONU.

Moţiunea propusă de Vest, “inacceptabilă”

Rusia a etichetat, miercuri, proiectul de rezoluţie al Occidentului ca fiind “inacceptabil”.

“Nu credem că este eficient să se adopte o rezoluţie asupra atacului cu arme chimice în forma sa prezentă”, a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, fiind citată miercuri de agenţia rusă de ştiri Interfax.

Totodată, Zaharova afost sceptică în ceea ce priveşte informaţiile pe baza cărora a fost elaborat cel mai recent proiect de rezoluţie al ONU, subliniind faptul că moţiunea va amplifica tensiunile în Siria şi în regiune.

“Din păcate, pe baza unor informaţii complet false, SUA, Franţa şi Marea Britanie au plantat din nou în CSONU un proiect de rezoluţie care are un caracter complet anti-sirian”, a susţinut ea.

Rezoluţia “se subtituie rezultatelor unei investigaţii şi desemnează imediat vinovatul”, a adăugat Zaharova.

Presupusul atac chimic a avut loc marţi în oraşul Khan Shaykhun din provincia siriană Idlib. Atacul a fost urmat de mai multe raiduri aeriene ce au lovit un spital în care erau tratate victimele atacului.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie cu sediul în Marea Britanie, a susţinut că atacul de marţi a provocat aproximativ 80 de morţi, inclusiv 30 de copii şi 20 de femei.

Oficiali ai serviciilor americane de informaţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Medici fără Frontiere au declarat că dovezile iniţiale indică folosirea unui gaz paralizant în atac.

La rândul ei, opoziţia siriană a acuzat de asemenea guvernul preşedintelui Bashar al-Assad de bombardarea oraşului Khan Shaykhun cu arme chimice.

Armata siriană a negat categoric acuzaţiile, susţinând că nu a folosit niciodată arme chimice, în nicio situaţie sau locaţie şi că nu le va folosi în viitor.

Ministerul rus al Apărării a susţinut că zecile de victime au fost provocate atunci când un atac aerian sirian a lovit un “depozit terorist” folosit pentru crearea de bombe care conţin “substanţe toxice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe