Rusia şi Israelul discută despre prezenţa militară iraniană în Siria

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman
Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman (Getty Images)

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, s-a întâlnit, joi, la Moscova cu omologul său rus, Serghei Şoigu, pentru a discuta despre temerile Israelului privind prezenţa militară iraniană în Siria.

Liderii israelieni şi-au exprimat temerile privind planurile anunţate de guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a încerca să recaptureze zonele deţinute de rebeli în regiunea de frontieră cu Israelul, susţinând că se tem că prin această mişcare grupul militant libanez Hezbollah şi miliţii iraniene aliate cu Damascul vor ocupa poziţii de-a lungul frontierei israeliene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că guvernul său nu va permite Iranului să menţină o astfel de prezenţă militară în Siria, potrivit RFE/RL.

După o întâlnire de 90 de minute la Moscova, Ministerul israelian al Apărării a publicat o declaraţie în care sublinia că cei doi miniştri au discutat despre “campania israeliană de a împiedica consolidarea prezenţei militare iraniene în Siria”.

Ministerul a adăugat că “Israelul apreciază mult înţelegerea manifestată de Rusia privind nevoile noastre pentru securitate, în special luând în considerare situaţia la frontiera noastră nordică”.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul israelian au discutat ulterior la telefon despre “cele mai recente evoluţii regionale şi despre prezenţa Iranului în Siria”, potrivit unei declaraţii scurte publicate de cabinetul lui Netanyahu.

Mass media a susţinut că Moscova s-a oferit să trimită trupe militare ruse în zonele siriene învecinate cu Israelul, în cadrul unei acţiuni care ar implica retragerea tuturor forţelor iraniene şi ale Hezbollah pe o distanţă de 80 de km de la graniţa israeliană. În acelaşi timp, grupurilor rebele siriene li s-ar cere să îşi predea armamentul greu.

În prezent, rebelii controlează porţiuni de teren de-a lungul graniţei Siriei cu Înălţimile Golan ocupate de israelieni, în timp ce soldaţii armatei siriene şi miliţiile aliate susţinute de Iran controlează un teritoriu învecinat.

Întâlnirea din Moscova a avut loc în timp ce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a afirmat că soldaţii iranieni şi luptătorii Hezbollah par să se pregătească pentru o retragere din sudul Siriei, în apropierea Înălţimilor Golan ocupate de Israel. Oficiali sirieni au negat raportul.