Rusia şi China “se joacă de-a războiul” în Marea Japoniei. Tensiunile dintre NATO şi Kremlin ating noi cote

Exerciţii navale comune ale marinei militare ruse şi celei chineze
Exerciţii navale comune ale marinei militare ruse şi celei chineze (Captură Foto)

China şi Rusia plănuiesc desfăşurarea celor mai mari exerciţii maritime care au avut loc până acum între cele două ţări, forţele lor maritime urmând să se întâlnească în această săptămână în Pacific. Exerciţiile vor începe în 28 august şi vor implica peste 20 de nave, conform International Business Times.

Golful Petru cel Mare, locaţia oficială a exerciţiilor din Marea Japoniei, este localizat la nord de Coreea de Nord. Marea Japoniei este mărginită de Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud şi Rusia.

Marina chineză nu a mai participat până acum la niciun exerciţiu militar în această zonă.

“O sursă apropiată de această operaţiune a declarat că Marinele celor două ţări îşi vor uni forţele pentru a simula lupte anti-submarin şi antiaeriene, precum şi alte misiuni importante. De asemenea, este planificată o debarcare comună pe o plajă”, conform unui raport publicat de agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua. Sursa a mai declarat că exerciţiile nu vizează nicio altă a treia parte şi că nu sunt relevante pentru status-quo-ul regional.

Exerciţiile maritime reprezintă cel de-al doilea parteneriat militar dintre cele două ţări în acest an şi fac parte din aşa numitul program Joint Sea 2015.

Când au fost anunţate aceste exerciţii în 2014, Ministerul rus al Apărării a indicat că SUA a fost factorul motivaţional pentru ca Rusia şi China să colaboreze în cadrul unor exerciţii militare. Cele două ţări au colaborat strâns în ultimii câţiva ani pentru a-şi consolida armatele şi starea lor de pregătire şi răspuns.

În acelaşi timp, tensiunile dintre Rusia şi NATO, care include şi Statele Unite, se adâncesc tot mai mult în Europa. Fiecare tabără şi-a consolidat starea de pregătire militară şi unele think tank-uri au declarat că aceste acţiuni reprezintă cea mai mare acumulare de tensiuni militare regionale de la sfârşitul Războiului Rece.

În plus, deşi tensiunile dintre SUA şi China s-au amplificat recent, liderii celor două state au indicat că un conflict nu este ideal pentru niciuna dintre părţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe