Rusia şi China exclud acţiunea militară în Coreea de Nord. SUA ripostează

Adjunctul ambasadorului rus la ONU a declarat miercuri că nu ar trebui luată în considerare forţa militară împotriva Coreei de Nord şi a cerut, totodată, suspendarea desfăşurării sistemului american de apărare antirachetă THAAD în Coreea de Sud.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

“Posibilitatea luării unor măsuri militare pentru soluţionarea problemelor din Peninsula Coreeană ar trebui să fie exclusă”, a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Vladimir Safronkov. “Ne exprimăm sprijinul pentru un dialog şi consultări în Coreea de Nord şi de Sud”.

În plus, el a afirmat că încercările de a sufoca economic Coreea de Nord sunt “inacceptabile” şi că sancţiunile nu vor rezolva problema, cerând în acelaşi timp ca SUA să pună capăt amplasării sistemului său de apărare antirachetă THAAD pe teritoriul sud-coreean.

China a declarat, la rândul său, că acţiunea militară “nu trebuie să fie o opţiune” şi a cerut din nou tuturor părţilor să manifeste cumpătare. Ca şi Rusia, China a cerut, de asemenea, Statelor Unite să pună capăt amplasării sistemului THAAD în Coreea de Sud.

Ambasadorul chinez la ONU, Liu Jieyi, a recunoscut miercuri că cel mai recent test al unei rachete balistice nord-coreene reprezintă o “încălcare serioasă” a rezoluţiilor ONU şi este “inacceptabil”.

Washingtonul a avertizat anterior, tot în cursul zilei de ieri, că este pregătită să folosească forţa “dacă trebuie” să fie oprit programul de rachete nucleare al Coreei de Nord, dar a menţionat că preferă o soluţie diplomatică globală împotriva Phenianului pentru testul său de marţi, care a implicat o rachetă balistică intercontinentală.

Între timp, răspunzând la ceea ce pare a fi un veto preventiv din partea Rusiei şi Chinei, SUA a declarat că este pregătită să ignore rezoluţiile ONU şi să meargă pe “propria cale”, dacă este necesar, în privinţa Coreei de Nord.

În cele din urmă, Casa Albă a declarat miercuri că explorează opţiunile pentru a răspunde recentului test nord-coreean. “Cred că am fost destul de constanţi în faptul că nu vom face niciodată publici următorii noştri paşi. Explorăm aceste opţiuni”, a susţinut Sarah Sander, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, în timp ce preşedintele Donald Trump s-a îndreptat spre Polonia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii