Rusia şi China desfăşoară exerciţii navale comune în Mediterană

Navele  ruse şi chineze au început în 11 mai 2015 o serie de exerciţii navale  comune în Mediterană. În imagine nave chineze trec prin Strâmtoarea  Tsushima din Marea Japoniei în iulie 2013.
Navele ruse şi chineze au început în 11 mai 2015 o serie de exerciţii navale comune în Mediterană. În imagine nave chineze trec prin Strâmtoarea Tsushima din Marea Japoniei în iulie 2013. (Captură Foto)

Nave militare ale Rusiei şi Chinei au început luni prima rundă de exerciţii comune organizate vreodată în Mediterană. Manevrele vor dura 10 zile.

Comentând asupra exerciţiilor, viceministrul rus al apărării, Anatoli Antonov, a declarat că exerciţiile militare nu sunt direcţionate către vreo ţară anume.

Sursele susţin că la aceste manevre participă grupuri de 9 nave din cele două ţări. Navele implicate în exerciţii au participat deja la misiuni internaţionale de escortă şi antipiraterie în Golful Aden şi lângă coasta somaleză.

Geng Yansheng, purtător de cuvânt al Armatei de Eliberare a Poporului, aparţinând Partidului Comunist, a declarat anterior la o conferinţă de presă din Beijing că principalul scop al manevrelor este de a proteja securitatea navigării în “apele îndepărtate”.

Yansheng a afirmat că exerciţiile urmăresc să promoveze “cooperarea pragmatică dintre cele două tabere” şi să îmbunătăţească “capacitatea celor două forţe marine de a colabora împreună împotriva ameninţărilor maritime.”

Armatele chineză şi rusă şi-au intensificat operaţiunile de pregătire militară în ultimii ani.

Preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat Moscova în 9 mai pentru a participa la ceremoniile care au marcat 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 8 mai, în cadrul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său rus Vladimir Putin, Xi a promis să investească miliarde de dolari în economia rusă.

Apropierea dintre cei doi coloşi are loc în contextul în care Moscova încearcă să îşi diversifice pieţele, lovite de sancţiunile occidentale aplicate după conflictul din estul Ucrainei.

China şi Rusia au început să desfăşoare exerciţii militare în Pacific în 2012.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.