Rusia se va opune sancţiunilor aplicate Siriei pentru utilizarea de arme chimice

Rusia susţine că este pregătită să se opună unui proiect de rezoluţie al ONU care cere aplicarea de sancţiuni împotriva Siriei pentru utilizarea de către aceasta a armelor chimice asupra civililor.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Captură Foto)

„Există o controversă că rezoluţia în sine contrazice principiul fundamental al prezumţiei de nevinovăţie înainte ca investigaţia să fie finalizată”, a declarat Vladimir Safronkov, adjunctul ambasadorului rus la ONU, după o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU.

Safronkov a declarat reporterilor că există o „presiune uriaşă” asupra unei anchete privind utilizarea de arme chimice în Siria pentru a produce un rezultat unilateral.

„Ne vom opune”, a susţinut Safronkov despre rezoluţie, dacă aceasta va fi supusă unui vot. Ancheta este desfăşurată în comun de ONU şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).

Rusia este cel mai mare susţinător internaţional al guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Declaraţia lui Safronkov a atras ulterior critici din partea ambasadorului american la ONU, Nikki Haley.

Proiectul de rezoluţie urmăreşte să includă pe o listă neagră 11 comandanţi militari şi oficiali sirieni şi 10 entităţi guvernamentale şi asociate cu guvernul sirian implicate în dezvoltarea şi producerea de arme chimice.

De altfel, rezoluţia face apel la o îngheţare a activelor şi o interdicţie de călătorie pentru persoanele şi entităţile vizate pe cuprinsul tuturor statelor membre ONU.

Proiectul de rezoluţie ar putea fi supus votului la începutul săptămânii următoare, au precizat surse diplomatice.

Guvernul lui Assad a negat că forţele sale au folosit arme chimice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe