Rusia reporneşte producţia de bombardiere nucleare Tu-160

Bombardierul supersonic nuclear Tu-160
Bombardierul supersonic nuclear Tu-160 (Wikipedia Commons)

Autorităţile de la Kremlin au afirmat că vor reporni producţia de bombardiere supersonice nucleare ale erei sovietice, Tupolev Tu-160, conform unui comunicat al Ministerului Apărării.

Înainte de 1990, an în care linia a fost oprită, au fost produse numai 16 bucăţi. Tu-160 este un bombardier supersonic avansat proiectat pentru livrarea de încărcături nucleare.

Armata rusă operează în prezent peste zece aparate Tu-160, dintre care cinci sunt gata de luptă şi numai unul dintre ele este modernizat.

Ministerul apărării a anunţat în mai că va cumpăra cel puţin 50 de bucăţi după redeschiderea liniei de producţie, deşi experţii susţin că planul nu este fezabil.

Măsura luată de guvernul rus survine pe fondul tensionării relaţiilor cu Occidentul. Vineri mai multe bombardiere ruseşti au patrulat spaţii aeriene adiacente zonei NATO, inclusiv California şi Alaska, stârnind reacţii de dezabrobare din partea oficialilor occidentali.

În ianuarie Moscova a anunţat că va fabrica 40 de noi rachete purtătoare de ogive nucleare, iar preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a făcut dese referiri la arsenalul nuclear al Rusiei, ameninţând chiar cu amplasarea de rachete nucleare în Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe