Rusia reia livrările de gaze către Ucraina după o pauză de şase luni

(Sean Gallup / Getty Images)

Rusia şi-a reluat marţi livrările de gaze către Ucraina după ce le-a suspendat în urmă cu şase luni datorită unei dispute asupra preţurilor şi a facturilor ucrainene neplătite, a declarat Ukrtransgaz. Compania rusă de stat Gazprom a confirmat reluarea livrărilor de gaze.

“Ucraina a început să primească gaz rusesc. Volumul importurilor este de aproximativ 43,5 milioane de metri cubi pe zi”, a declarat un oficial al Ukrtransgaz, o companie ce deţine monopolul asupra transportului de gaz în Ucraina şi care este o filială a companiei de stat de gaze Naftogaz.

Oficialul a adăugat că livrările de gaz se vor face prin conducta nordică Mozyr ce vine din Belarus dar şi prin ruta estică Sudzha.

Ucraina consumă zilnic o medie de aproximativ 200 de milioane de metri cubi de gaz în timpul iernii.

Fără gaz rusesc şi ţinând cont că violenţele separatiste au afectat activităţile din minele de cărbune, Ucraina a fost forţată să aplice reduceri mari în consumul de energie.

De asemenea, datorită relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Ucraina ca urmare a luptelor din regiunile separatiste estice ucrainene, Moscova a cerut Kievului să plătească în avans noile livrări de gaze pe durata iernii, conform unui acord provizoriu din octombrie.

Strâmtorată financiar, Ucraina a întârziat cât a putut plata dar, după sosirea frigului, Naftogaz a transferat suma de 378 milioane de dolari către compania rusească de stat Gazprom pentru a cumpăra 1 miliard de metri cubi de gaz în luna decembrie.

Rezervele de gaze al Ucrainei au scăzut cu peste 20% începând cu luna octombrie, ajungând la 13,3 miliarde de metri cubi în 6 decembrie.

Plăţile pentru gazul rusesc şi eforturile de susţinere a monedei sale naţionale au forţat Ucraina să folosească o parte din rezervele sale de valute străine.

Banca Centrală ucraineană, rămasă fără bani, a dat de înţeles Fondului Monetar Internaţional că acesta ar trebui să intensifice derularea programului de salvare în valoare de 17 miliarde de dolari.

O misiune FMI a fost programată să viziteze Kievul marţi pentru o serie de discuţii cu noul guvern, care a promis că va introduce o gamă largă de reforme, inclusiv în sectorul de gaze, în schimbul unei finanţări internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe