Rusia refuză să îşi reducă producţia petrolieră în 2016. OPEC freamătă

Rusia îşi va menţine producţia petrolieră la niveluri record în 2016, urmând strategii similare din partea altor producători de petrol, precum Arabia Saudită, care urmăresc să îşi păstreze poziţia pe piaţă împotriva unor produse mai scumpe, precum petrolul de şist al SUA.
Ministrul rus al energiei, Alexander Novak.
Ministrul rus al energiei, Alexander Novak. (Captură Foto)

Este destul de improbabil ca Rusia să se coordoneze cu OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol) în privinţa diminuării producţie sale petroliere cu scopul de a stimula o creştere a preţurilor tot mai mici la petrol, a declarat ministrul rus al Energiei Alexander Novak.

De fapt, Rusia îşi va menţine producţia la niveluri record după ce alte state producătoare de petrol, precum Arabia Saudită, au făcut la fel pentru a-şi menţine poziţia pe piaţă în faţa altor produse mai scumpe, precum petrolul de şist al americanilor.

Rusia va înregistra o uşoară creştere în producţia de petrol comparativ cu nivelurile înregistrate în 2015, a susţinut Novak. Anul trecut, producţia petrolieră rusească a ajuns la 534 milioane de tone, cel mai înalt nivel de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Comentariile lui Novak au fost făcute după ce o întâlnire OPEC din luna decembrie s-a încheiat fără un acord pentru creşterea preţurilor şi în contextul unor apeluri venite din partea membrilor cartelului petrolier ca Rusia să îşi reducă propria producţie, arată Deutsche Welle.

Rusia a ignorat apeluri similare în trecut, susţinând că din cauza climei va fi dificilă repornirea rapidă a producţiei după închiderea puţurilor. Şi de această dată a invocat acest motiv, adăugând că niciun alt producător petrolier nu intenţionează să micşoreze cantitatea de petrol extrasă.

“Din punctul nostru de vedere este improbabil ca toate ţările din OPEC să cadă de acord asupra reducerii producţiei petroliere, fără a mai vorbi de acele state care nu aparţin coaliţiei OPEC”, a declarat Novak într-un interviu la RBC TV.

“Astfel de consultări se desfăşoară de peste un an şi jumătate, de când au început să scadă preţurile la petrol, la jumătatea anului 2014”, a susţinut Novak, adăugând că în 2015 Arabia Saudită, care este membră OPEC, şi-a crescut producţia totală cu 1,5 milioane de barili pe zi.

“Preţurile la petrol au scăzut cu peste 70% începând cu iunie 2014. Deşi preţul a crescut uneori în 2015, acesta a scăzut deja în acest an la sub 30 de dolari pe baril”, a precizat ministrul rus al Energiei.

Totuşi, analiştii prezic că piaţa petrolului se va reechilibra în cel de-al treilea trimestru al acestui an şi că preţul pe barilul de petrol va ajung la aproximativ 50 de dolari până la sfârşitul lui 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe