Rusia răspunde Washingtonului. Aplică taxe suplimentare asupra unor importuri din SUA

Ministrul rus pentru dezvoltare economică, Maksim Oreşkin
Ministrul rus pentru dezvoltare economică, Maksim Oreşkin (Captură Foto)

Rusia susţine că impune taxe suplimentare la unele produse importate din SUA, ca răspuns la decizia administraţiei Trump de a aplica taxe pentru oţelul şi aluminiul importat din alte ţări.

Ministerul Economiei din Rusia a afirmat vineri că importurile americane vizate de Moscova vor putea fi substituite cu produse ruseşti.

Ministrul pentru Dezvoltare Economică, Maxim Oreşkin, a afirmat că noile taxe variază între 25 şi 40% şi au fost aplicate la echipamente pentru construcţii de drumuri, echipamente din sectorul petrolier şi al gazelor, instrumente de prelucrare a metalelor, echipamente de foraj şi fibre optice, potrivit RFE/RL.

Ministerul a precizat că măsurile urmăresc să compenseze pagubele de 88 milioane de dolari suferite de companii ruse concentrate pe export ca urmare a taxelor americane aplicate la importurile de oţel şi aluminiu. Ministerul a sugerat că sunt posibile mişcări suplimentare.

Anunţul a fost făcut în aceeaşi zi în care SUA a aplicat taxe vamale de 25% la importuri chineze în valoare de 34 miliarde de dolari. Beijingul a declarat că va fi forţat să lanseze un contraatac în cadrul unei dispute comerciale existente între cele două cele mai mari economii, dispută pe care preşedintele american Donald Trump a afirmat că este pregătit să o amplifice, precizează publicaţia Time.

Ostilităţile dintre cei doi giganţi s-ar putea amplifica, în special în condiţiile în care Trump a declarat că SUA este pregătită să vizeze importuri chineze suplimentare în valoare de 200 miliarde de dolari – şi apoi alte importuri în valoare de 300 miliarde de dolari – în cazul în care Beijingul nu cedează în faţa cererilor SUA şi continuă să lanseze contramăsuri.

Rusia, Uniunea Europeană, India şi China au depus la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) cereri de contestare a taxelor impuse de SUA. De fapt, preşedintele american Donald Trump a ameninţat la începutul acestei săptămâni că va lua măsuri împotriva OMC, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora acesta ar fi dorit să scoată Statele Unite din organizaţia care reglementează comerţul global.

Uniunea Europeană a afirmat vineri că în curând va lua măsuri pentru a preveni ca oţelul produs pentru piaţa americană să inunde piaţa europeană, din cauza taxelor.

Washingtonul a susţinut că a fost forţat să aplice noile taxe din cauza practicilor comerciale neloiale şi pentru a asigura securitatea naţională a Statelor Unite. De altfel, în privinţa Chinei, administraţia Trump a afirmat că statul comunist chinez foloseşte tactici prădătoare pentru a depăşi dominaţia tehnologică americană. Aceste tactici includ furt de tehnologie prin lansarea a numeroase atacuri cibernetice şi forţarea companiilor americane să predea tehnologie în schimbul accesului pe piaţa chineză.