Rusia promite că va da replica la noile sancţiuni americane legate de Phenian

Moscova a declarat că va lua măsuri după ce SUA a impus noi sancţiuni economice împotriva a 16 companii şi persoane, majoritatea din China şi Rusia, fiind acuzate că au ajutat guvernul nord-coreean şi programele sale de arme nucleare şi rachete balistice.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat marţi noile măsuri economice, susţinând că penalităţile urmăresc să izoleze şi mai mult regimul comunist din Phenian.

Lista include şase companii chineze, o companie rusă şi patru cetăţeni ruşi, precum şi o companie de construcţii din Africa şi două companii cu sediul în Singapore care aparent vând petrol Coreei de Nord.

La câteva ore după anunţarea sancţiunilor, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că ministerul său “va începe să lucreze la unele măsuri punitive, care sunt inevitabile în această situaţie”.

În lumina noilor sancţiuni, a precizat Riabkov, “declaraţiile SUA privind dorinţa de a stabiliza legăturile bilaterale sună destul de neconvingătoare”, adăugând că speră totuşi că Washingtonul va realiza în cele din urmă că astfel de sancţiuni nu vor funcţiona.

Lista de sancţiuni include compania rusă Gefest-M LLC şi pe directorul său general, Ruben Kirakosian.

Kirakosian a declarat, într-un interviu acordat marţi agenţiei ruse de ştiri TASS, că nu a încheiat niciodată un acord cu Phenianul, deşi a discutat cu reprezentanţi ai regimului nord-coreean cu cel puţin cinci ani în urmă despre furnizarea de vin şi ţigări armene.

Pe lângă susţinerea programelor de arme ale Coreei de Nord, Departamentul american al Trezoreriei a declarat că aceste companii sancţionate au ajutat la “facilitarea exportului de muncitori nord-coreeni şi au permis entităţilor nord-coreene sancţionate să aibă acces la sistemele financiare americane şi internaţionale”.

Trezoreria SUA nu a oferit alte detalii în declaraţia sa.

Totuşi, muncitorii nord-coreeni au fost folosiţi de mult timp de către companii ruseşti implicate în exploatări forestiere şi alte activităţi de extragere a resurselor naturale în zonele sălbatice ale Siberiei, în multe cazuri autorităţile locale ştiind despre acest lucru.

Sancţiunile urmăresc să blocheze orice active financiare pe care le-ar deţine companiile şi persoanele vizate în băncile americane şi să interzică cetăţenilor americani să desfăşoare tranzacţii cu ei.

Ca şi în cazul administraţiilor SUA precedente, preşedintele american Donald Trump încearcă să dea replica la programele de arme tot mai sofisticate ale Coreei de Nord şi la comportamentul agresiv al acesteia.

Însuşi Trump a ameninţat recent că va lovi cu “foc şi furie” Coreea de Nord dacă aceasta va ameninţa SUA. Schimbul de ameninţări între Washington şi Phenian au alarmat mulţi observatori în Asia de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe