Rusia: Proeminentă activistă pentru drepturile omului moare la 91 de ani

Liudmila Alexeieva
Liudmila Alexeieva (Getty Images)

Liudmila Alexeieva, fondatoarea celui mai vechi grup pentru drepturile omului din Rusia, a murit sâmbătă într-un spital din Moscova la vârsta de 91 de ani, a declarat consiliul prezidenţial pentru drepturile omului, potrivit Reuters.

Alexeieva, fondatoarea Grupului Helsinki din Moscova, a fost binecunoscută pentru provocarea autorităţilor ruse cu privire la probleme legate de drepturile omului încă din anii 1960, inclusiv adoptarea unei poziţii dure împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.

În urmă cu 60 de ani, Alexeieva a declarat pentru Reuters că atunci când s-a întâlnit pentru prima dată cu Putin în 2002, având funcţia de membră a consiliului prezidenţial pentru drepturile omului, ea a fost impresionată de atitudinea umilă şi disponibilitatea lui de a asculta activiştii.

Totuşi, când s-au întâlnit din nou în 2006, Putin era în culmea succesului şi avea un aer de superioritate după o explozie economică alimentată de petrol, care l-a făcut foarte popular în Rusia. Ea a precizat că la acea dată, el nu mai era dispus să asculte.

“Putin a ajuns să creadă că toată lumea doreşte ca el să rămână la putere... El nu înţelege. Este un lucru groaznic să ai putere. Foarte puţini oameni pot să o gestioneze cum trebuie”, a declarat ea în 2012 într-un interviu cu Reuters.

Alexeieva a fost căsătorită de două ori, a avut doi fii, a scris câteva cărţi despre dificultăţile enorme cu care s-au confruntat diverse persoane fizice în lupta pentru obţinerea drepturilor civile în fosta Uniune Sovietică şi a primit câteva premii guvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe